Gazdaság

A főiskolák tiltakoznak a maradványképzés ellen

A felsőoktatási intézményeket nehéz helyzetbe hozná a maradványképzés összegének emelése – azt kérik a kormánytól, tekintsenek el tőle.

Főiskolai Főigazgatói Konferencia arra kéri a kormányzatot, hogy mivel a 2004. évi költségvetési törvény által előírt maradványképzési kötelezettség 2005. évi jelentős megemelése rendkívül nehéz helyzet elé állítaná a főiskolákat, tekintsen el a kötelező maradványképzés összegének emelésétől – közölte Rudas Imre, a testület elnöke. Több intézmény számára ez megoldhatatlan problémát jelent – indokolta a főigazgatók kérését az elnök.

Hasonló tartalmú állásfoglalást fogadott el keddi ülésén a Magyar Rektori Konferencia (MRK) is. Eszerint a kormány által év közben elrendelt pénzügyi maradványképzési kötelezettség rendkívül nehéz helyzetet teremt az egyetemek számára. A rektori konferencia arra kérte a pénzügyminisztert és az oktatási tárca vezetőjét, hogy vizsgálja meg a maradványképzés mérséklésének lehetőségét – mondta a testület elnöke a keddi ülést követően. “Méltánytalannak tartjuk, hogy a 2004. év utolsó napjaiban átutalt, 2005. évben felhasznált kutatási támogatások is a maradványképzés alapjául szolgáljanak” – tette hozzá Klinghammer István az egyetemi vezetők álláspontját összegezve.

A rektori konferencia elnöke, aki egyben az ELTE rektora, kedden az MTI-nek elmondta: a felsőoktatásra 35 milliárd forintos kötelező maradványképzést róttak ki. Ebből 31 milliárd forint az egyetemek saját bevétele és 4,1 milliárd forint, amit az állami támogatásból tartanának vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik