Gazdaság

Felvásárol és növekszik az Oracle

A világ második legnagyobb számítógépprogram-gyártója, az amerikai Oracle felvásárlásokkal bővíti forgalmát és eredményét. Az idén eddig hét céget vásárolt fel, közte az egyik jelentős versenytársát, az ugyancsak amerikai PeopleSoftot.

Az üzleti éve első negyedében, amely augusztussal zárult, az Oracle 2 százalékkal 519 millió dollárra növelte az adózott eredményét az egy évvel korábbi 509 millióhoz képest, de a felvásárlásokkal járó egyszeri tételeket leszámítva 38 százalékkal nőtt az egy részvényre jutó eredménye. A forgalma 25 százalékkal 2,77 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 2,22 milliárdhoz képest, de elmaradt az elemzők várta 2,94 milliárd dollártól.

A mostani negyedévre részvényenként 19 centes adózott eredményt jósolnak az cégnél az előző negyedévi 14 cent után, rendre egyszeri tételek nélkül. A mostani negyedévben 3,37-3,46 milliárd dolláros bevételre számítanak.

Az Oracle már az előző üzleti éve májussal zárult utolsó negyedében is jócskán erősített, elsősorban adatbázis-kezelő programjainak erőteljes kereslete nyomán: adózott eredménye 1,02 milliárd dollár, egy részvényre 20 cent lett, az egy évvel korábbi 990 millió dollár, egy részvényre 19 cent helyett.

A cég bevétele a negyedben 3,88 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 3,08 milliárdhoz képest. Az új pénzügyi év első negyedében a visszaesés az előző negyedhez képest szokásos, mert a március-május időszak rendszerint az ágazat legerősebb negyedéve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik