Gazdaság

Árfolyamgaranciával csökkenthető a devizahitelek kockázata

Az euró és svájci frank alapú devizahitelek, valamint szabad felhasználású személyi kölcsönök esetén az Inter-Európa Bank bizonyos mértékig átvállalja a lakossági ügyfelek kockázatát - adta hírül a bank. Az úgynevezett árfolyamgarancia 260 forint/euró, illetve 175 forint/svájci frank árfolyamnál lép életbe.

Újszerű konstrukciót ismertetett csütörtökön az Inter-Európa Bank (IEB) a devizahitelezésben érdekelt lakossági ügyfelek árfolyamkockázatát csökkentendő. A szeptember 19. és december 31. között igényelt euró és svájci frank alapú lakáshitel, illetve szabad felhasználású személyi kölcsön esetén bizonyos mértékben átvállalja a bank az adós árfolyamkockázatát. Az úgynevezett árfolyam-garancia arra az esetre nyújt némi védelmet és csökkentheti a törlesztőrészletek emelkedésének kockázatát, amikor a forint jelentősebb mértékben gyengül a svájci frankhoz vagy az euróhoz képest.

Az ebből eredő árfolyamkockázatra mind a Magyar Nemzeti Bank, mind pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete időről-időre felhívja az ügyfelek figyelmét, hangsúlyozva, hogy erre a hitelfelvevők zöme nincsen felkészülve.

Az IEB által vállalt árfolyamgarancia a hitel futamidejének első két évére vonatkozik, és abban az esetben lép érvénybe, ha az euró/forint árfolyam 260 forint fölé, avagy a forint/svájci frank árfolyam 175 forint fölé gyengül. Ez esetben az eurós hiteleknél 10 forintos, a svájci frank alapú konstrukcióknál 7 forintos a garanciavállalás mértéke.

A gyakorlatban ez az euró alapú hitelek esetén azt jelenti, hogy ha az ügyfélnek 260-270 forint/euró árfolyam között kellene törlesztenie, akkor az IEB fix 260 forintos árfolyamon fogja átváltani az ügyfél forintját euróra. Amennyiben az árfolyam 270 forint fölé mozdulna el, akkor a teljes 10 forintnyi garanciát nyújtja a bank: például 276 forint/euró árfolyam esetében ez 266 forintos törlesztési árfolyamot jelent. Ebben az esetben az euróban meghatározott havi törlesztőrészlet minden egyes eurója után 10 forinttal kevesebbet kell az ügyfélnek fizetnie. Ez egy 130 000 forint (jelenleg 500 eurós) havi törlesztőrészletű eurós lakáshitel esetén évi 60 000 forint megtakarítást jelenthet az ügyfél részére.

A bank az akció meghosszabbításának, illetve a meghirdetett végső időpont előtti lezárásának jogát fenntartja. Sikeres fogadtatás esetén viszont azt is megfontolja – tájékoztatotta lapunkat a bank -, hogy kiterjessze az árfolyam-garanciát az euró hazai bevezetéséig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik