Gazdaság

A monetáris politika

admin
admin

2005. 09. 22. 08:00

megőrizte hitelességét, szemben a fiskális politikával. A jegybank, szem előtt tartva az inflációs célokat, olyan ütemben tudta kevesebb mint másfél év alatt a felére csökkenteni az irányadó kamatot, hogy ezzel nem befolyásolta a forint árfolyamát. Vékony pallón egyensúlyoz az MNB, eddig sikeresen. Megbízhatónak bizonyultak a bank elemzései, előrejelzései, következtetései.

Ezek alapján nagyon is elképzelhető, hogy Járai Zsigmondnak két szempontból is igaza van: egyrészt elúszott a 2010-es eurócsatlakozás, másrészt az időhorizont (újabb) kitolódása nem a kormány aktuális kreatív könyvelése – a PPP-trükk – feltárásának a következménye. Sokkal inkább annak, hogy a kabinet az idén is elmulasztotta átalakítani a kiadások szerkezetét, s ezt nagy valószínűséggel jövőre sem tudja megtenni, miközben az egyre türelmetlenebb (és a politika által is gerjesztett) adócsökkentési várakozások miatt a bevételek legalábbis nem nőnek. Euró-perspektívában ennek csak az lehet a következménye, amivel Joaquín Almunia, az illetékes EU-biztos szembesítette a magyar fiskális vezetést: ők ráérnek kivárni, amíg megbízható statisztikai adatokat felmutatva teljesítjük a tagság feltételeit. Almunia azonban egy szóval sem mondta, hogy felejtsük el 2010-et, sőt: szerinte a konvergencia-program teljesíthető, ha a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket a deficitcélok tartására. Azt már nem az ő tiszte kimondani – miként nem tiszte az MNB elnökének sem -, hogy ebben a külföldi és a hazai elemzők javarésze egyre hangosabban kételkedik.

Lehet azon vitatkozni, szerencsés dolog-e, ha a hátba döfési vádakkal (a szorgosan munkálkodó kormányt külföldön lejárató ellenzék lefestésével) most éppen a baloldal élhet. Például, ha a görög jegybank annak idején olyan éber lett volna, mint PPP-ügyben az MNB, akkor az euróövezetnek ma még csak tizenegy tagja lenne.

De talán valóban nem ártott a kormányt arra emlékeztetni, hogy éppen a görög tapasztalatok nyomán ma már mások a játékszabályok az EU-ban. Ám abban nincs változás, hogyan illik szerepelnie egy bankelnöknek a nyilvánosság előtt. Elegendő elolvasni lapunkban Lámfalussy Sándor interjúját, hogy képet kapjunk arról, miként fogalmaz egy bankár, aki nem akar politikai tényezővé válni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.