Gazdaság

Kompromisszum született gyógyszerügyben

Kompromisszummal zárultak a Veér András vezette tárgyalások a gyógyszergyártó cégekkel - értesült a Világgazdaság. A szerdai egészségügyi ülésen a honatyák azt vitatták meg, kinek a felelőssége a gyógyszerek támogatotti listára kerülése.

Kiss Péter kancelláriaminiszter Veér András pszichiátert kérte fel szeptember elején, hogy levezesse azokat a tárgyalásokat, amik a gyógyszerkassza jövőre várható és az idei, előzetes becslések szerint 36 milliárd forintnyi túllépésének visszafizetéséről szólnak. A tervezettnél többet forgalmazó gyártók 20 milliárdot, de maximum forgalmuk 15 százalékát fizetik vissza, jövőre pedig még többet. Az OEP feladata, hogy a konkrét visszafizetésekről szerződést kössön az egyes gyártókkal, amihez a patikai adatbázisokat veszik alapul.

A szeptember 21-i parlamenti egészségügyi bizottsági ülésen a gyógyszerek társadalombiztosítási listára kerüléséről döntők felelősségét vitatták meg a képviselők. Erre egyrészt a gyógyszerkassza túllépése miatt volt szükség, a másik ok pedig az volt, hogy az elmúlt két évben a gyártók által benyújtott 1318 támogatási kérelem közül 44 esetben a Technológiai Értékesítési Bizottság (TÉB) javaslatával ellentétes döntés született az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) részéről.

Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese ezt azzal magyarázta, hogy a TÉB csak javaslatot tesz, terápiás előnyök és költséghatékonyság alapján, de a döntésért a további szempontokat is mérlegelő OEP gyógyszerügyi főosztálya a felelős. Szerinte nem az új befogadások, hanem a beteglétszám emelkedése, a kormány népegészségügyi prioritásának támogatása és a változó lakossági igények miatt nő a tb-kassza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik