Gazdaság

Adótörvény-tervek

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a jövő évi adótörvényeket. Ezután sem lesz egyszerűbb bevallást tenni.

Fő csapásirányait tekintve, a törvénycsomag nem változott az előre bejelentett elképzelésekhez képest. A legfontosabb változások: az áfa legfelsőbb kulcsa 25 százalékról 20 százalékra csökken (az üzemanyagok esetében ez már október elsején hatályba lép – lásd Áfa-trükk című írásunkat). Az áfamérséklés 200 milliárd forintra becsült jövő évi hatását kiadáscsökkentésekkel kívánja kompenzálni a kormány, ennek részleteiről a jövő évi költségvetés szeptember 30-án benyújtandó törvényjavaslatából tudhatunk meg többet.

A személyi jövedelemadó felső kulcsa januártól 38 százalékról 36 százalékra csökken, a 18 százalékkal adózó alsó sáv 50 ezer forinttal, 1,55 millió forintra nő. A kormány jelenlegi elképzelései szerint ez az értékhatár 2010-re 3 millió forintra emelkedne.

Új elem a magyar adórendszerben a luxusadó, amely alapján a 100 millió forint feletti ingatlannal rendelkezők tulajdonosainak ezen értékhatár felett 0,5 százalékot kell leróniuk. Jelentősen emelkedik a gépjárművek regisztrációs adója, mégpedig – dacára a deklarált kiadáscsökkentésnek – nem titkoltan azzal a céllal, hogy kompenzálja az áfa csökkentése nyomán kieső költségvetési bevételeket. A gépjárművek regisztrációs adója mellett az áfamérséklés hatásának egy részét a jövedéki adó emelésével kívánja előteremteni a kormány jövőre.

A kamatadó ugyan nem új elem – csak egy ideig 0 volt a kulcsa -, hamarosan azonban konkrét teher formájában is megjelenne az adórendszerben. A kormány tevei szerint 2007-től 10 százalék adó terheli az évi 50 ezer forint feletti kamatjövedelmeket. (A tőzsdei kereskedéssel kapcsolatos adóváltoztatásokról lásd cikkünket a 91-94. oldalon).

Az áfatörvény változásának – az adócsökkentésen túl – vannak EU-harmonizációs elemei is. Így a tervek szerint megszűnik az áfaarányosítás szabálya, korábban e cikkely akadályozta meg, hogy az állami támogatásra jutó áfát vissza lehessen igényelni. Az áfamódosításoknak a sajtó és sajtótermék-fogyasztók számára kedvező eleme, hogy a napilapok, illetve az előfizetéses rendszerben eladott újságok és folyóiratok a kedvezményes, 5 százalékos áfa kulccsal adóznak majd. A kormány beterjesztette a nagy vihart kavart ekho törvényt is.

Az iparűzési adóval kapcsolatos kedvező változás – talán még azoknak is, akik az egészet el akarnák törölni annak nem EU konformitását hangoztatva -, hogy a társasági adó alapjából az iparűzési adó teljes egészét le lehet vonni a korábbi 50 százalék helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik