Gazdaság

Szarajevóban a legolcsóbb a kávé

A GfK EuroScan felmérést végzett 24 európai főváros eszpresszó árairól, és arra jutottak, hogy a legolcsóbban az albánoknál (0,59 euróért), illetve Bosznia-Hercegovinában kávézhatunk, átlagosan 0,56 euróért.

A GfK Slovakia kezdeményezésére indult el az az “EuroScan” névre keresztelt projekt, mely 23 európai GfK együttműködésével Európa fővárosaiban vizsgálja kéthavi rendszerességgel egyes termékek és szolgáltatások közötti árkülönbségeket. A projekt első témája a kávé: az „EuroEspressoIndex”, az eszpresszó átlagárát mérte fel a résztvevő országok éttermeiben, bárjaiban és kávézóiban az augusztus 19-26. közötti időszakban. A kutatás eredménye jelentős árkülönbségekre mutat rá.

A kutatás megállapításai rácáfolnak arra a feltételezésre, miszerint kávéhoz a nyugat-európai fővárosokban lehet a legdrágábban és a kelet-európai fővárosokban a legolcsóbban hozzájutni. A legdrágábbnak az a kávé bizonyult, amelyet Görögországban, Athénban szolgáltak fel. Az átlagosnál magasabb kávéárakkal szembesültek a tanulmány készítői Oroszország, Ausztria, Németország, Franciaország, Finnország és Törökország fővárosaiban is.

A kutatás feltárta, hogy a vizsgált országokat összesítve a kávé átlagos ára 1,43 euró, a legalacsonyabbat (0,32 euró) pedig Albániában, Tiranában, míg az egyik legmagasabb árat (5,4 euró), Moszkvában mérték. Hasonló a helyzet Törökországban is, mely egy csésze kávé árát tekintve szintén a legdrágább országok közé tartozik.

A pozsonyi átlagárszínvonal – egy csésze kávé vonatkozásában legalábbis – megegyezni látszik a budapestivel (0,97 euró). Itthon azonban a bérek és fizetések magasabbak, mint az északi szomszédnál, így a magyarok a szlovákoknál gyakrabban engedhetik meg maguknak, hogy egy csésze kávét valamely étteremben, kávézóban, esetleg bárban fogyasszanak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik