Gazdaság

A Mol az OMV-ért is megküzdene

Az elbukott török akvizíció után is maradtak felvásárlási lehetőségek a Mol számára a régióban: a Hellenic Petrol, a szerbiai NIS, a lengyel PKN, a horvát INA további pakettje, vagy akár az OMV „személyében" – derül ki a Napi Gazdaság Hernádi Zsottal készített interjújából.

A Mol Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta: minden esélye megvolt a társaságnak arra, hogy megnyerje a török Tüpras privatizációs pályázatát. „Mindaddig versenyben maradtunk, amíg a Tüpras-részvényekért fizetendő ár a Mol számára megfelelő megtérülést biztosíthatott. Erre az általunk kínáltat meghaladó ár felett már nem találtunk kellő biztosítékot” – indokolta a licitből való kiszállást Hernádi Zsolt.

A vezérigazgató szerint ugyanakkor az akvizíciót minden olyan esetben meg kell próbálni, ha az hozzáadott értéket jelenthet, de ez csak egy pluszlehetőség az amúgy is erős potenciált jelentő organikus növekedés mellett. Ennek kapcsán meg is nevezett néhány, még állami kézben lévő olajvállalatot a társégben: a Hellenic Petrolt, a szerbiai NIS-t, a PKN-t, az INA-t (igaz, ennek negyede már a Molé) és az OMV-t.

Az OMV-t illetően Hernádi megjegyezte, hogy az osztrák és a magyar olajcég méretei ma már hasonlóak, és csak a Petrom billenti az OMV javára a mérleget. „Ha az osztrák kormány egyszer úgy dönt, hogy teljesen privatizálja az OMV-t, biztos, hogy leülünk vele, és persze Ruttensdorfer úrral, az OMV vezérigazgatójával, hogy megbeszéljük a dolgokat. Ha másért nem, azért, hogy lássuk, milyen irányban gondolkodnak” – fogalmazott Hernádi Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik