Gazdaság

54-ből 25 ásványvíz címkéje nem megfelelő

admin
admin

2005. 09. 21. 11:43

A növekvő ásványvízfogyasztás miatt erősödik a vizeket forgalmazók versenye. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vizsgálatai szerint a vizsgált 54 ásványvízből 25 használ nem megfelelő címkét.

A hazánkban az elmúlt évek során növekvő tendenciát mutató ásványvíz-fogyasztás eredményeképpen meglehetősen nagy választékkal találkozunk a kereskedelmi egységek polcain. Nem véletlen, hogy az ennek természetes velejárójaként tapasztalható versenyben az egyes gyártók és forgalmazók igyekeznek a saját terméküket a legjobbként eladni, de sok esetben nem veszik figyelembe azt, hogy az ásványvizek elnevezésére, jelölésére szigorú szabályok vonatkoznak. A legfontosabb talán az, hogy egy ásványvíz olyan tulajdonsága, amely valamennyire jellemző, nem tüntethető fel különleges tulajdonságként, bizonyos jelzők pedig csak meghatározott határérték megléte esetén használhatók.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség laboratóriumi vizsgálat során ellenőrizte, hogy a hazai piacon kapható ásványvizek megfelelnek-e a hatályos jogszabályi előírásoknak. A vizsgálat során a hatóság munkatársai elsősorban arra keresték a választ, hogy az ásványvizek címkéjén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával, illetőleg alkalmaznak-e olyan jelölést, amelyek a vonatkozó rendeletek alapján nem megengedettek.

A végeredmény: a vizsgált 54 termékből 25 esetben nem volt megfelelő a jelölés.


A Mizse természetes ásványvízek esetében az „alacsony ásványi anyag tartalommal” jelölés nem volt megfelelő, a Primavera természetes ásványvíz esetében  a „Kiegyensúlyozott, alacsony ásványi anyag” nem felel meg a valóságnak, a Szentkirályi ásványvíznél a vonatkozó értékek alapján a „mérsékelt ásványi anyag tartalmú kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos jellegű” jelölés hibás, Pannonius Aquarius természetes ásványvíz mentes termékben a „kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos” jelölést tüntették fel, ahol a határértékeknek ez a jelző szintén nem felel meg. Hasonló hibás jelölést atláltak a Tesco gazdaságos Pannon Aqua elismert természetes ásványvízek esetében is.


A Vöslauer természetes ásványvíz mindkét kiszerelési formájában kifogásolt az összetételre vonatkozó utalás: „Különleges ásványi anyag összetételének köszönhetően kitűnően oltja a szomjat”. A „Jodicum, biológiailag aktív jóddal a gondoskodó ásványvíz” elnevezésű termék nem nevezhető ásványvíznek, mert a vonatkozó rendelet szerint ásványvízhez csak szén-dioxid hozzáadása engedélyezett, ezzel szemben a termék hozzáadott aktív jódot is tartalmaz (a korábban kiadott engedélyezési okirat is — helyesen — a „jódozott ivóvíz” megnevezését írta elő). A San Benedetto megnevezése az „eredeti alpesi víz”, amely termék-kategóriát a vonatkozó rendelet nem nevesíti, ezért nem is használható. A Danon Vitalinea természetes víz jelölése nem megfelelő, mivel azt a kategóriát a rendelet szintén nem nevesíti, és hasonló a hiba a Borsec értékes ásványi anyag tartalmú természetes ásványvíz megnevezésében is.


Jelölési hibákat találtak még a 0,5 literes Vera esetében. A címkén nem megfelelő nagyságú karaketereket használ az Apenta, és a dátumozás nem megfelelő a jana és a Vöröslauer esetében.  

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.