Gazdaság

“Piacnyugtató lépésre” szánta el magát az OPEC

Szükség esetére a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) kedden felajánlotta tartalék kitermelő kapacitását, vagyis a termelésének napi 2 millió hordós növelését október 1-től három hónapra.

Az OPEC vezetőinek azonban meggyőződésük, hogy a jelenleg kőolajjal bőségesen ellátott piacon többletkereslet nemigen fog jelentkezni.

Az OPEC-miniszterek a bécsi értekezletükön, kedden hozott döntést “piacnyugtató üzenetnek” szánják – mondta a katari olajminiszter, aki szerint a szervezet helyteleníti a jelenlegi, magas árakat. Hordónként 40 dollár fölötti, de ahhoz közeli árakat tartana igazságosnak – mondta az OPEC soros elnöke.

A döntés azt jelenti, hogy átmenetileg felfüggesztik az OPEC hivatalos, napi 28 millió hordós termelési korlátját és a hozzá kapcsolódó termelési kvótarendszert, amely az utóbbi időben már amúgy sem működött a szaúd-arábiai olajminiszter szerint.

A szervezet szükség esetén a fölös kapacitásait kész a piac rendelkezésére bocsátani. Ágazati elemzők szerint az OPEC-tagországok közül csupán a világ vezető olajexportőrének, Szaúd-Arábiának vannak még használaton kívüli, mozgósítható termelőkapacitásai, a többi tagország már most is kapacitásai határán termel.

Az OPEC olajminiszterei legközelebb december 12-én találkoznak Kuvaitvárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik