Gazdaság

Cégelemzés modullal bővül az Opten szolgáltatása

Szeptember végétől indul az Opten új, cégelemzéses szolgáltatása. A lekérdezett cégeket ugyan nem minősíti, nem határoz meg jó és rossz kategóriákat, de megmutatja, hol helyezkedik el a cég a saját ágazatán belül.

A magyarországi cégadat-szolgáltató Opten Informatikai Kft. új szolgáltatással rukkol elő: szeptember végétől ugyanis cégelemzéseket is le lehet kérni az adatbázisukból. A szolgáltatás különlegességét az adja – mondta el a FigyelőNetnek Ézsiás Tünde, az Opten Kft. munkatársa -, hogy a rendszer az adott céget nem önmagában vizsgálja, hanem a TEÁOR szerint azonos tevékenységet végző vállalkozások ágazati adataival hasonlítja össze általános és közismert pénzügyi mutatók alapján. A lekérdezett cégeket ugyan nem minősíti, nem határoz meg jó és rossz kategóriákat, de megmutatja, hol helyezkedik el a cég a saját ágazatán belül. A szolgáltatás a piacon egyedüliként csődesély-számítást is végez – hangsúlyozta Ézsiás. A szolgáltatás további előnye, hogy az Opten csak a teljes elemzések után számláz – tudta meg lapunk.

Hátrányok

Az Opten adatbázisából az Igazságügy Minisztériumtól megvásárolt legfrissebb hivatalos adatok kérhetők le, ez azonban azt jelenti, hogy például a 2004-es mérlegadatokon alapuló elemzések csak 2006. év elejére válhatnak elérhetővé. Ennek oka Ézsiás elmondása szerint, hogy a május 31-ig benyújtott mérlegadatokat a minisztérium mostanában adja majd ki, és az Opten leghamarabb jövő év elejére tudja ezeket az információkat elérhetővé tenni. Továbbá speciális és rendkívül friss információkat nélkülöz a szolgáltatás, szemben a konkurens cégek telefonos interjún alapuló céginformációval szemben.

A cégelemzés modul hátrányaként említi meg az Opten még azt is, hogy az automatizmus nem teszi lehetővé fontos módosító körülmények hatásának figyelembevételét, a hivatalos források tévességéből fakadó hibákat nem tudja elkerülni, valamint speciális és rendkívül friss információkat nélkülöz, szemben konkurens cégek telefonos interjúin alapuló ceginformációkkal.

Érdeklődés

Mindezek mellett az új szolgáltatásra elsősorban bankok, biztosító társaságok, építőipari valamint nagykereskedelmi cégek részéről már most is nagy érdeklődés mutatkozik – jegyezte meg Ézsiás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik