Gazdaság

Brüsszeli kifogás az E.On-Mol gázügylettel szemben

Az Európai Bizottság a héten megküldi kifogásait az E.On közüzemi szolgáltató és a Mol Rt. tervezett gázügyletével kapcsolatban a német cégnek – jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség "az ügyet jól ismerő forrás"-ra hivatkozva.

Az előszerződés számokban

A kötelező érvényű novemberi megállapodás értelmében az E.ON veszi meg a Mol gázüzletágának túlnyomó részét. A tárolás és kereskedelem 75 százalékáért, az ezzel szemben fennálló teljes tulajdonosi hitelért, valamint a Panrusgáz 50 százalékáért 775 millió eurót fizet a német cég. Az üzletág teljes értéke 2,2 milliárd euró.


A bizottság e szerint úgy látja, hogy a Mol gázüzletágának eladása az E.On-nak sértené a magyarországi áram- és gázpiaci versenyt. Az értesülést sem a Mol Rt.-nél, sem az Európai Bizottságnál nem kommentálták.

A bizottság júliusban kezdte meg a tervezett tranzakció vizsgálatát, majd szeptember elején jelezte: tíz nappal meghosszabbítja vizsgálatát. A bizottságnak további dokumentumokra van szüksége ahhoz, hogy megállapíthassa, nem sérti-e az ügylet a versenyszabályokat. A végleges döntés határideje november 29-e.

A Mol és az E.On Ruhrgas International tavaly november elején hozta nyilvánosságra, hogy kötelező érvényű szerződéseket írtak alá a Mol gázüzletága egy részének eladásáról és a kapcsolódó opciókról.

A Magyar Energia Hivatal június végén jelentette be, hogy engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.On Ruhrgas Internationalnak.

A Gazdasági Versenyhivatal június végén maga is részletes vizsgálatra tett javaslatot az Európai Bizottságnak, jelezvén: “a kérelmezett összefonódás egyes elemei a fúzió tényével szükségszerűen együtt járó versenykorlátozásokat meghaladóan, így jelentősen korlátozzák a versenyt, ezáltal ellentétesek a fúziós rendelet hatékony verseny védelmére vonatkozó elvárásaival”.

A Reuters jelentése nem volt különösebb hatással a magyar olajcég papírjaira, amelyek 1,63 százalékkal gyengüléssel, 23 800 forinton zártak, 7,6 milliárd forintos forgalom mellett a Budapesti Értéktőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik