Gazdaság

Veres: a kormányprogram 80 százaléka teljesül

Veres János szerint a kormányprogramhoz képest a teljesítésekben nem lesz elmaradás a nyugdíjasokat érintő pontokban. Ez nem mondható el a teljes kormányprogramra, amelynél 80 százalékos lesz a teljesítés - jelezte. Ez a pénzügyminiszter szerint jó arány.

Kifejtette, hogy a kormány túlteljesíti a jövedelmek növelésére vonatkozó célját, hiszen a négy évre tervezett 25 százalék helyett várhatóan 30 százalékkal nőnek a bérek. A nyugdíjak ennél is nagyobb ütemben emelkednek a ciklus alatt – tette hozzá Veres János.

A jövő évi költségvetés kapcsán elmondta, hogy a kormány az adózási változtatások miatt 200 milliárd forinttal elmaradó adóbevételeket egyrészt az államigazgatási kiadások, másrészt a tárcák által kezelt, EU-támogatás nélküli fejezeti célelőirányzatok csökkentésével tervezi. Az államigazgatás működési kiadásai GDP-arányosan a 2002 évi 8,7 százalékról, illetve az idei 7 százalékról 6,7 százalékra csökkennek – jelezte a miniszter.

Veres János elmondta: a kormány a jövő évi költségvetés kapcsán a szeptember 24-25-re eső hétvégén még tárgyalásokat folytat az egyes tárcákkal, majd szeptember 28-án véglegesíti az országgyűléshez benyújtandó javaslatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik