Gazdaság

Többet kell befizetniük a gyógyszercégeknek

A gyógyszercégeknek december 15-ig kellene visszafizetni a tb-kasszába a tervezettnél magasabb idei gyógyszerforgalom miatti pénzelőleget, a végelszámolás márciusban lenne – írja a Világgazdaság.

Ám a kormányzat és a gyógyszergyártók szövetségeinek képviselői csütörtöki ülésükön nem jutottak egyezségre a visszafizetendő összeg nagyságáról. Ugyanis amíg a kancelláriaminiszterrel pár hete folytatott első megbeszélésen ezt 16,5 milliárdban határozták meg, mostanra az összeg 20 milliárdra duzzadt.

A kormány és a gyógyszergyártók tavalyi megállapodása szerint az idei, 284 milliárdos gyógyszer-előirányzat 30 milliárddal való túllépéséig a többletkiadást fele-fele arányban állják, az a fölötti összeg azonban a cégeket terheli. A visszafizetések alapja a patikai gyógyszerforgalom lesz, amelyről októberig ad részletes adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, s ez alapján állítja ki az egyes cégeket terhelő számlákat.

Csütörtökön nem sikerült megállapodni a jövő évi visszafizetés összegéről sem. A lap információi szerint a 2006. évi gyógyszerbüdzsét 298 milliárdra tervezi a kormány, holott az ez évi kassza deficitje elérheti a 40-50 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik