Gazdaság

A S&P befektetésre ajánlja a Mol Rt.-t

A megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB" adóskockázati osztályzatsáv alapfokát adta meg első minősítésként a Mol Rt.-nek a Standard & Poor's.

A világ legnagyobb hitelminősítője pénteki londoni közleményében “BBB mínusz”-ra értékelte a Mol vállalati adóskockázatát, stabil kilátással. Ez három osztattal marad el a hosszú futamú magyar szuverén adósságra érvényben tartott, stabil kilátású, elsőrendű befektetői „A mínusz”-tól.

A Mol-besoroláshoz fűzött indoklásban a Standard & Poor’s megállapította, hogy a magyar olajcég erős pozícióban van a kelet-európai finomítói piacon, és pénzügyi profilja is erőteljes. Az üzleti profilt stratégiai elhelyezkedésű, magas minőségű finomítói kapacitás javítja, amelyhez erőteljes kiskereskedelmi és petrolkémiai tevékenység is járul. Mindezt ugyanakkor a koncentrációval járó kockázatok árnyalják. A Mol ugyanis mindössze két finomítóra támaszkodhat, és a cég „potenciális kihívásokkal, sőt kockázatokkal” találhatja szemben magát a kitermelői tevékenység jövőbeni szélesítése esetén is.

Az S&P szerint a Molnak tartózkodnia kell a Tüpras-pályázathoz hasonló „kockázatos” akvizíciós próbálkozásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik