Gazdaság

17+44 milliárd a gazdáknak

admin
admin

2005. 09. 16. 23:49

Az idén az agrár- és vidékfejlesztési operatív program (AVOP) keretében 17 milliárd forintot fizettek ki a gazdáknak.

A Béke Agrárszövetkezet jubileumi közgyűlésén Gráf József agrárminiszter elmondta azt is, hogy a jövő hónapban megkezdik a helyes környezetgazdálkodásra rendelkezésre álló 44 milliárd forint kifizetését.

Gráf József szerint miután az idei 25 százalékos EU támogatás jövőre 30 százalékra emelkedik, a területalapú támogatásokra 92-92 milliárd forint hazai, illetve uniós forrás áll majd rendelkezésre.

A miniszter elismeréssel szólt az ágazatban dolgozók szakértelméről, szorgalmáról, a vidéki ember föld- és állatszeretetéről. Megjegyezte, hogy szükség is van a szorgalomra, hiszen míg az EU régebbi tagállamaiban 100 százalékos támogatás jár, addig a magyar gazdák az EU-tól csak 25, jövőre 30 százalékot kapnak, s bár ez kiegészül 30 százalék hazai támogatással, mégis a gazdák szorgalma pótolja ki a tőkehiányt.

Gráf Jószef kijelentette, hogy az agrárkormányzat minden EU-forrást eljuttat a gazdákhoz. Elnézést kért a tavalyi késésért, s kijelentette: ez nem fordulhat elő még egyszer.

A TSZ a második legnagyobb munkaadó

Kutassy Sándor, a miniszter beszédének ötvenéves jubileumi közgyűlésén helyet adó szövetkezet elnöke elmondta: a szövetkezetet 1955 június 27-én a város legszegényebb parasztjai alapították 127 kataszteri holdon. Az 1960-as évektől dinamikus fejlődés jellemezte a gazdaságot, amit a rendszerváltozás után is egyben tartottak, s ma a szövetkezet Hajdúböszörmény második legnagyobb munkáltatója. A Béke Agrárszövetkezet 600 személyt foglalkoztat, további 100 vállalkozóval szerződésben áll, és 800 beszállítója van, a földtulajdonosok száma pedig eléri a 4 ezret.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.