Gazdaság

A szerszámkészítő

A hajdani ipari tanuló mára milliárdos forgalmú vállalkozás tulajdonosa, s 200 dolgozónak ad munkát Zalaegerszegen.

Zalaegerszegi vállalkozót tüntetett ki ez év tavaszán a General Electric Power Systems a 2004-es év beszállítója címmel. Bóbics Antal, az Anton Kft. tulajdonosa ezt a díjat az elvárások növekedésével kapcsolja össze. „A bizalom mind a két fél részéről sokkal nagyobb kötelezettséget jelent” – mondja a kitüntetett.


A szerszámkészítő 1


Az első generációs vállalkozás feje teljesen más környezetből indult, szülei a mezőgazdaságból éltek. Fiuk továbbtanulását azonban erőteljesen szorgalmazták. Első munkahelye 1974-ben a budapesti Vákuumtechnikai Gépgyár lett, ahol szerszámkészítőként az akkori keresetekhez képest nagyon jó – 9 forintos – órabért kapott. Mégis elcsábult, amikor 1976-ban „haza” hívták a Tungsram zalaegerszegi kirendeltségéhez. 1983-ban elvállalta, hogy Irakban részt vegyen egy kulcsrakész Tungsram-beruházás üzemeltetésében. Még a kiküldetést megelőző évben három munkatársával gmk-t alapított, s az iraki megbízás csak megerősítette az önállósulási vágyat, ezért 80 ezer forintért megvásároltak egy üzemképtelen kínai esztergapadot. A saját kezűleg felújított masinán szériaforgácsolási bérmunkákat vállaltak. A főmunkaidejében ekkor már a zalaegerszegi Tungsram fióküzem fejlesztési és exporttevékenységét irányító Bóbics két évig szinte minden szabadidejét erre a korai vállalkozásra áldozta.

GARÁZSCÉG. Az 1987-ben bekövetkezett gazdasági megtorpanás a Tungsram fejlesztési stratégiájára is rányomta a bélyegét, mi több, ugyanez volt prognosztizálható a gmk tevékenységére is. A társak tehát különváltak. A Tungsramtól is távozó szakember szövetkezeti átalány elszámolásos részleg formában autóalkatrészek felújításával foglalkozott.

Bóbics Antal

49 éves, Zalaszentgróton született. Szerszámkészítőként 1987-ig a Tungsramnál dolgozott különböző beosztásokban. Első társas vállalkozása 1982-ben egy gmk volt. Az Anton Kft.-t 1992-ben alapította meg.

A szerszámkészítés mellett immár ipari műanyag késztermékek fröccsöntésével is foglalkozó vállalkozást 67:33 százalékos arányban ketten jegyzik ott dolgozó mérnök fiával.


A szerszámkészítő 2

A szerszámkészítő 3

Ezt a formát jegyezték be 1990-es első cégalapításakor is, amelynek az alapja egy akkor vásárolt családi ház garázsa volt, majd 1992-ben a vállalkozás felvette az Anton Kft. nevet. „Előfordult olyan időszak, amikor a családi kassza utolsó 20 ezer forintja is a cégben volt” – idézi fel a hőskort az üzletember. A vállalkozás fémsajtoló célszerszámai kivívták a partnerek elismerését, ám 1992 végén újabb nehézséggel kellett szembenézni: sorra mentek tönkre a megrendelői. Ekkor a műanyag fröccsöntő gépek felszerszámozásában keresték a boldogulást. Ehhez egy nem éppen olcsó szikraforgácsoló gépbe kellett beruházni, miközben egyetlen konkrét megrendelés sem volt.

Ugrás a sötétbe érzéssel látogatott el Bóbics Antal egy bécsi gépkereskedőhöz is, akit nyolc óra alatt győzött meg arról, hogy a tőle vásárolt gépet három év alatt hathavonta törlesztve utólag fizethesse ki. Az első vevő a Grundig egyik ausztriai beszállítója volt, akit az Anton Kft. vezetője olyan ajánlattal lepett meg, hogy ha nem felel meg az egyébként megrendelés nélkül legyártott szerszám, akkor fizetnie sem kell. Az ügylet olyannyira jól sikerült, hogy a megrendelő később referenciaként szolgált német partnereinél a magyar cégnek.


A következő nagy ugrásnak az bizonyult, amikor 1993-ban az Anton Kft. a Siemens közvetlen beszállítója lett. Főként ez tette lehetővé, hogy a hajdani szerszámkészítő felépítsen egy 280 négyzetméteres műhelyt, ahol immár 24 embernek adott munkát. Amikor már 45 embert foglalkoztattak, a helyi önkormányzattól kellett iparterületet vásárolniuk. Az ott felépített 2200 négyzetméteres üzemcsarnokot az áttelepített gépek eleinte csak félig töltötték meg. „A körülmények viszont már akkor megfeleltek az uniós elvárásoknak” – büszkélkedik a cégvezető. A beruházás értéke elérte a 190 millió forintot. Az akkori bankhiteleit mára letudó vállalkozó a kapacitásbővítésre 1999-ben még további 1,8 millió márkáért gépeket lízingelt – ezek az eszközök immár a cég tulajdonát képezik.


A szerszámkészítő 4

MINŐSÍTETT BESZÁLLÍTÓ. Az időközben 65-re duzzadt munkavállalói létszám tette lehetővé, hogy 2000-ben a betelepült multinacionális vállalatok is felfigyeljenek az Anton Kft. tevékenységére. A Continental, az Electrolux, illetve a Valeo 1000 autóipari minősítési rendszer beszállítói minősítését elnyerő cég ezzel belépőt szerzett olyan piacokra, amelyek jelen pillanatban is lefoglalják kapacitásai legjavát. „Bóbics úr hihetetlen magabiztossággal tárgyal a multikkal” – teljesíti ki a képet Túrmezei Zoltán, a Bosch Power Tool Kft. fejlesztési igazgatója. Szerinte a zalaegerszegi vállalkozó rendre keresztülviszi elképzeléseit, amit azért tehet meg, mert biztosan tudja, hogy mit vállal, s az milyen magas színvonalat képvisel.

Mára egyébként „átlépték saját árnyékukat”, hiszen a szerszámkészítés mellett immár kész műszaki műanyag termékeket is gyártanak. 2004-re 450 millió forintért megépült egy újabb üzemcsarnok. A kapacitásbővítés nyomán olyan világcégek közvetlen beszállítójává váltak, mint a Schneider, a Brose és a Bosch. Időközben bővült a termékpaletta is, a többi közt az energiaszektor belépésével.

„Az életkörülményeim teljesen normálisak, magyarán, bár megtehetném, nem fogok számomra haszontalan anyagi javakat felhalmozni” – szögezi le a munkájában sok örömet találó Bóbics Antal, aki leginkább a ház körüli kertépítésben talál kikapcsolódást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik