Gazdaság

Spanyol elegancia

Katalán cabernet-t penderítünk a Borpultra ezen a héten. Katalónia jeles borvidéke Penedés. Centruma volt ez a táj a lényeges spanyol borkulturális paradigmaváltásoknak: itt vezették be a hagyományos champagne-i palackos érlelésű pezsgőkészítést, ez a cava, és innen indult a modern spanyol borászat forradalma a múlt század utolsó periódusában. E folyamat lényege, hogy a híg, mindennapos latin asztali borok tengeréből a Zeitgeistre és a piacra érzékeny borász-üzletemberek világborokat faragtak jó csomó pénz és tálentum befektetésével.


Spanyol elegancia 1

Katalónia afféle húzóágazata Spanyolországnak, a leginkább európaizált-unionizált fertálya. Kicsit ki is lóg a poros-izzó donkihótés-andalúzos spanyol szövetből, kis ország ő saját nyelvvel. Szőlőileg is jellemzi az ősi autochton ibér fajták és világfajták kettőssége. Jelen borunk a bordói szülőhelyéről a világot meghódító csodalényből, a cabernet sauvignonból készült a Torres-műhelyben.

Miguel A. Torres a spanyol borászatot megújító alkotók tán legelsője, ősi borászcsalád sarja, igazi sztárborász, az ezredforduló körül a Wine Spectator és a Decanter szerint az Év Borembere. E heti borunk az ő terjeszkedő, globális, bő ezerhektáros borbirodalmuk ékkövén, a 29 hektáros Mas La Plana birtokon készült finom vörösbor. Gránátvörös színű ital, melynek már fűszeres, intenzív, gyümölcsös-lekváros illatától becsípünk, olyan alkoholos (dohányos és gumis, sőt, szinte, uram bocsá’, kékfrankosos illatemlékek csillannak a háttérben). Édes és tüzes, erős bor ez, de nem nehézsúlyú; koncentrált, de nem túl komplex. Utóízében kis kesernye. Olyan félnehézsúlyú gasztrobor, pasztánál többre, vadnál inkább kicsit kevesebbre hivatott, mondjuk egy médium bifszteket a mennybe visz egy nívós vasárnapi ebéden. Elegáns bor, elegáns etikett, 6 ezer forint körüli ár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik