Gazdaság

Állami tili-toli

Kedvezőbben alakult a vártnál az államháztartás augusztusi hiánya, de az éves deficitcélt alighanem csak az egyszeri bevételek menthetik meg.

Augusztusban az államháztartás – az önkormányzatok nélkül – „mindössze” 60 milliárd forint hiányt halmozott föl, azaz 40 milliárddal kisebbet, mint amekkorát a Pénzügyminisztérium (PM) korábban várt. Az eltérés okát a tárca a részletes adatok publikációjakor közli. A PM várakozásai szerint szeptemberben a kumulált hiány meghaladja majd az 1000 milliárd forintot, túllépve ezzel az éves előirányzaton. Az év utolsó hónapjaiban azonban jelentős szufficitre számít a kabinet, így tarthatónak véli az 1022 milliárdos idei hiánycélt.

Bizonytalan azonban, hogy az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala miként számolja el ezeket a tételeket. Így bizonytalan az is, hogy a magyar euró-csatlakozás szempontjából alapvető fontosságú, az EU módszertana alapján számolt eredményszemléletű hiány miként alakul 2005-ben. A tavalyi költségvetés példája elrettentő: az idén nyáron – a zárszámadási törvényjavaslatban – még tovább, 6 százalékra emelkedett az eredetileg 4,5 százalékra tervezett deficit.


Állami tili-toli 1

A kormány valószínűleg arra játszik, hogy a Budapest Airportból származó, s várhatóan – legalább részben – még az idén befolyó bevételek, valamint az építés alatt levő autópálya-szakaszok kiszervezése a költségvetésből, illetve a Nemzeti Autópálya Rt. ehhez kapcsolódó áfa-befizetése pénzforgalmi szempontból megmenti az idei hiánycélt.

Elemzői becslések szerint az effajta egyszeri bevételek jövő évi elmaradása nagyjából 500 milliárd forint kiesést okoz majd, mely összeggel együtt a GDP-arányos államháztartási hiány 0,6 százalékpontos – az Európai Unió felé vállalt – csökkentése 700 milliárdra növelheti a szükséges megtakarítást. Szeptember végén válik majd ismertté a jövő évi költségvetési törvény tervezete. Piaci elemzők borúlátó várakozásai szerint a PM ismét felültervezi a bevételeket, s alulkalkulálja a kiadásokat, vagyis papíron lesz megint csak reális a hiánycél. A piac a jövő évi költségvetéstől azt várja, hogy a kormány megnyugtató módon adjon garanciákat a szükséges kiadáscsökkentésekre. Ha ez nem következik be, az euró 2010-es bevezetésébe vetett bizalom tovább apadhat.

Az OTP Bank elemzői szerint azonban akár a jövő év utolsó negyedévéig, az önkormányzati választásokig is kitarthat a kedvező befektetői hangulat, mivel a kormány – mint ahogy ezt eddig is láthattuk – képes év közben erősen befolyásolni a hiány alakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik