Gazdaság

Kezdődik a korai borszőlők szürete

Megkezdődött a korán érő borszőlők szürete. Az eddigi tapasztalatok szerint az előző két-három évhez képest 1-3 mustfokkal alacsonyabb a beltartalmi érték - mondta Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára az MTI-nek csütörtökön.

Az augusztusi sok csapadék hígította a fürtök beltartalmát. Az ezt követő két hétben jó volt az idő, jelentősen gyarapodott a cukortartalom a szőlőben, hetente 1-2 mustfok gyarapodás a jellemző, és ha továbbra is marad ez a száraz, enyhe idő, akkor a közép- és késő érésű fajták esetén nagyon jó minőségre van kilátás – mondta Urbán András.

Becslések szerint 3,5-3,6 millió hektoliter leszűrhető borral számol az idén az ágazat – tette hozzá. Két ok miatt azonban csökkenhet a mennyiség, az egyik, ha kedvezőtlen, csapadékos, hűvös lesz az időjárás, akkor kényszerszüret lesz, illetve a szürkerothadás is csökkentheti a mennyiséget, valamint ha nagyon meleg október köszönt ránk, akkor a töppedés, a relatív léveszteség redukálhatja a mennyiséget.

A főtitkár szólt arról, hogy a pincékben az úgynevezett átmenő készlet mintegy 3,1 millió hektoliterre tehető, ez nagyjából megfelel a tavalyi mennyiségnek, öt év átlagát tekintve viszont több. A szakma kezdeményezésére a magyar kormány éppen ezért Brüsszelben 500 ezer hektoliter bor krízis lepárlását kezdeményezte, sajnálatosan ezen a héten nem döntöttek róla. Várhatóan szeptember végén, a borbizottság utolsó ülésén bírálják el ezt a kérelmet – tette hozzá. Urbán András elmondta: a krízis lepárlást követően lecsökkenhet az átmenő borkészlet a szükséges szakmai szintre.

A belföldi fogyasztás stabil, az egy főre számított 30-32 litert tekintve 3,1 millió hektoliterre tehető. Az export mintegy 600 ezer hektoliter, az import pedig valamelyest meghaladja a 100-120 ezer hektolitert. A felvásárlási árakról szólva a HNT főtitkára elmondta: szomorúan tapasztalja, hogy a felvásárlók a tavalyi árral kínálták meg a termelőket, sőt még az alá mentek. Ez nem igazságos, a tavalyi évhez képest jóval többet kellett költeni a szőlőre, drágult a költség, és mivel nincs annyi termés, mint 2004-be, egy kiló szőlő önköltsége is több. A fehérszőlőknél kilónként 30-45 forint, a kékszőlőknél 35-50 forint körül mozog a felvásárlási ár – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik