Gazdaság

Csökken az olaj iránti világkereslet

Friss havi jelentésében az OPEC a nyersolaj világkeresletére napi 150 ezer hordós csökkenést jelez az egy hónappal ezelőtti becsléséhez képest. Eszerint az idén a várható napi kereslet 83,49 millió hordó.

Az OPEC azért csökkentette az értéket, mert Kínában árnyalatnyival lassabban növekednek az igények, másutt pedig a Katrina és az olajár magas szintjének hatásait “emésztik” most a nemzetgazdaságok.

Jövőre 1,5 százalékos globális keresletnövekedés várható – véli az OPEC, azaz a napi igény 85 millió hordónyi közelében lesz. Az OPEC idén augusztusban napi átlagban 30,2 millió hordónyi nyersolajat termelt ki. Számításai szerint a nyersolajának átlagára most szerdán 56,28 dollár volt, az előző napi 55,82 dollár után.

Szaúd-Arábia koronahercege csütörtökön újólag arról biztosította a piacokat, hogy képes nyersolaj-kitermelését növelni. Az OPEC elnöke pedig jelezte, hogy a jövő heti miniszteri találkozón ismét a kartell napi össztermelési kvótájának fél millió hordós emelése várható. Abdullah al-Attiyah ugyanakkor elismerte, hogy ezen döntésnek valószínűleg semmiféle hatása nem lesz a piacokra, mert már most is jócskán a kvóta felett termelnek. A termelés további növelésére a szaúdiaknak van elvben lehetőségük, a mostani bő 9,5 millió hordóval szemben akár 11 millió hordóig is, de a termelt többlet nem találkozik a finomítók keresletével, amelyek ugyanakkor növekvő felhasználói igényekkel szembesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik