Gazdaság

A bűvös doboz

admin
admin

2005. 09. 15. 08:00

Ma már természetes és szokványos kísérője mindennapjainknak a rádió. Eszünkbe sem jut, mit kezdenénk nélküle. Ki is gondolná, hogy a „születése” óta alig nyolcvan év telt el. Merthogy a Rádió Budapest 1925. december elsején szólalt meg először. E jelentős esemény jó alkalom arra is, hogy megemlékezzünk az „elődről”, a Telefon-Hírmondóról, amelynek híres-neves feltalálója, hazai megalkotója Puskás Tivadar (1844-1893), Edison munkatársa és európai képviselője (is) volt. A rádiónak ez az előfutára 1893. évi üzembe helyezésekor a hatezer előfizetőnek az Operaház és a Népszínház előadásait közvetítette. Mégpedig négy hónapra potom 6 forint előfizetési díjért. A nagy változást, a fordulópontot – Márai Sándor szavaival – a század ajándéka, a rádió hozta. S hogy mit is jelentett korának e technikai csodája, arról színes képet kapunk a jeles magyar írók novelláit és publicisztikáit csokorba gyűjtő Rádió!… Rádió!… című kis kötetből.Bálint György írja: „a rádió izgalmas és veszélyes játékszer, végzetes, kétélű ajándéka a sorsnak”. Mivel pedig „az életet a távolságok teszik elviselhetővé, a legtöbb személynek és dolognak az enyhítő körülménye, hogy messze van. Ma már nincs semmi messze, az éterhullámok úgy kötnek mindenkit mindenkihez, mint a bilincsek”. Kosztolányi nem fél a „bilincstől”, sőt a rádiónak a csodáját dicséri, azt a barna mahagóni dobozt, bűvös szekrényt, kincseskamrát, ami néha lomtára, szemetesládája mindenféle hangnak, mely a föld és ég között lármáz, amivel azonban „míg az ágyunkban heverünk, országok, népek nyitnak be hozzánk”. Márai Sándor pedig az „új műfajt” méltatja, mármint azt, mekkora varázslat is volt a harmincas években, hogy Sárika a Nemzetközi Vásár stúdiójából hárompercenként egy pengőért az éter szárnyain üzenhetett családjának, és elmondhatta: csókolok mindenkit, aki hallja, adja át! Karinthy meg az 1936. évi berlini olimpiáról tudósító helyszíni közvetítést tartja a legkorszerűbb műfajnak, merthogy „bizonyosan a legmegbízhatóbb alkalom egy esemény közlésére az a helyszín és az az időpont, ahol és amikor ez az esemény lezajlik”. Harsányi Zsolt egyenesen így meditál: mindannyian annak vagyunk áldozatai, hogy ezt a zseniális találmányt nem hamarabb találták fel, mert ha így lett volna, ma minden másképpen volna.

A rádió jövője is foglalkoztatja a neves írástudókat. Herczeg Ferenc 1935-ben ekként fogalmaz: ma még csak játszunk ezzel a találmánnyal, mint kismacska a napsugárral, de az idővel jobban át fogja alakítani az életet, mint Amerika felfedezése. Molnár Ferenc a tizedik születésnapon már egy olyan jövőbeni kiállításról ír, ahol majd százával fog állni az új rádió: színes, plasztikus, televíziós készülék, életnagyságú képeivel és „ismétlőszerkezetével”, amellyel akár hónapok múlva is lepörgethetjük az elmúlt eseményeket. Ezt a megvalósult jóslatot Karinthy imígyen egészíti ki: „a jövő rádiója zsebben hordható, öngyújtó nagyságú masina lesz, ügyes kombinációja a felvevő-, leadó- és távolbalátó készüléknek”. A technikai fejlődés távlatairól elmélkedve azonban mélységes pesszimizmussal tekint az emberiség jövője elé.


Rádió!… Rádió!…(Magyar írók novellái és publicisztikai írásai) 292 oldal • Noran Könyvek, 2005. • Ára: 2000 forint

A Messzehalló Fülről szóló „kiáltványában” kérdi: „Mit ér a legyőzött, megnyergelt, túlhaladott Természet – mihez fogtok vele, ha meghódítottátok? Mi lesz az emberrel, aki mindent megváltoztatott maga körül, de maga nem változott – gyönge és beteg, esendő áldozata önnön bűneinek, gyöngeségeinek és gyávaságának?” És, ha a „csodák világa” írójának kérdésére ma sincs válaszunk, ünnepeljük mégis a rádiót, „a század ajándékát” nyolcvanadik születésnapján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.