Gazdaság

Profilváltás közben a Leisztinger-birodalom

Hátat fordít a tőzsdének az egyik legvagyonosabb vállalkozó, Leisztinger Tamás. A Pick és a tőzsdei részvények eladása után az Arago-csoport most 35 milliárdos lágymányosi ingatlanfejlesztésben érdekelt – írja a Figyelő legújabb száma.

A még ma is csupán harmincas éveit taposó Leisztinger Tamás vezette birodalom politikája most gyökeresen változni látszik, így lehetséges, hogy a cégközpont pár éven belül a teljesen újjáépülő Lágymányosba, jelesül a Kopaszi gáthoz kerül át. Itt épül ugyanis az utóbbi évek egyik leglátványosabb új Duna-parti része az Arago beruházásában.

„Az Arago ingatlant fejleszt?” – kérdezik meglepve azok, akik eddig a legveszélyesebb tőzsdecápaként ismerték Leisztingert. Valóban meglepő, hogy a zseniális (mások szerint inkább agresszív) stratégiával egy évtized alatt a semmiből milliárdossá előlépett tőzsdeguru most a legkonzervatívabb – az ellenséges felvásárlásokhoz képest kifejezetten unalmas, és viszonylag kiszámítható megtérülést hozó – ingatlanfejlesztésbe kezd – írja a Figyelő csütörtökön megjelenő száma.

Legény a gáton

Az Arago-csoportba tartozó Eravis Rt. a XI. ke­rületi önkormányzattal (polgármester az MSZP-s Molnár Gyula) közösen céget alapított Öböl XI. Kft. néven, még 2003 végén. Ebbe egy tízhektáros földterülettel, és összességében 2 milliárd forint körüli tőkeemeléssel szállt be az Eravis, így mára 57 százalékos befolyást szerzett a kft.-ben.

Leisztinger Tamás szerint az első fejlesztési ütem megvalósítása mintegy 5 milliárd forintos beruházást igényel. Ezt banki finanszírozás nélkül, saját forrásból teremti elő az Arago. Leisztinger elmondása szerint nyolc étteremnek helyt adó épület és a hely remek adottságait kiaknázó házasságkötő-centrum épül majd a területen. Mindemellett komplett szórakoztató központot alakítanak ki. A munkák során, egyelőre a terület közpark jellegét megtartva, parti sétány, plázs létesül. Ez azonban még nem minden, helyet kap itt egy jachtkikötő is. Az Arago első embere 2006 őszére ígéri az első ütem befejezését – nyilatkozta a Figyelőnek.

Az igazán nagy durranásnak a második szakasz bizonyulhat. Ez sokkal nagyobb falat: télen-nyáron nyitva tartó impozáns Aquapark és sportcentrum épülne, hozzávetőleg 14 milliárd forintból. Emellett egy vagy két irodaház, mélygarázsok, üzletek is helyet kapnának. Ez a második ütem viszont legkorábban 2006 őszén kezdődhet csak el. Leisztinger Tamás és az önkormányzat még nem hozott döntést erről, de 8-9 évesnél hosszabb megtérülési idő esetén nem fognának bele az ingatlanprojekt további fázisaiba.

Leállt az úthenger?

Nagyságrendjüket tekintve a Demján Sándor vezette TriGránit Rt. IX. kerületi fejlesztéseihez mérhetőek a jelenlegi (két ütemben 35 milliárd forintra becsült) munkák, ami egyértelmű jele annak, hogy lezárult egy korszak az Arago életében, s a Duna partján most „új vizekre evez” a Leisztinger-birodalom. Ezt jól mutatja, hogy a hajdani nagy befektetések közül csupán az Eravis, továbbá a Hunguest szállodalánc maradt meg az Arago-csoportban. Emellett a kárpótlási jegyeket hasznosító, elmúlt másfél évben bekebelezett, tőzsdén jegyzett Forrás Rt. számít fontos befektetésnek. De hol van már a tucatnyi fontos céget menedzselő, újabb és újabb felvásárlási célpontra vadászó, grandiózus holding? Az utóbbi egy évben megsűrűsödtek a lendületvesztés jelei az Arago háza táján. A Leisztinger nevet a Tokaj Kereskedőház, a Budapesti Nagybani Piac Rt. lehetséges vásárlói közt jegyezték, de a tokaji magánosítás lekerült a napirendről, s most úgy tűnik, a fővárosi tulajdonban lévő nagybani piacra sem írnak ki pályázatot. Pedig a főváros akár jól is járhatott volna, hiszen Leisztinger mellett a Fundy édességipari cég alapítója, az ingatlan-bizniszre átnyergelt Futó Péter is bejelentkezett, így nyilván versenyfeltételek közt kialakuló, magas árat lehetett volna elérni az értékesítésből.

Az Arago-úthenger leállása tetten érhető azon is, hogy Leisztinger sorra kiszáll az évekig meglévő fontos befektetéseiből. Ennek legkézenfekvőbb jele a hatalmas Pick-csoport menedzselésének feladása. Szintén az Arago befektetéseinek számát csökkenti a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT) lévő 8,6 százalékos és a Budapesti Árutőzsdében (BÁT) birtokolt 13 százalékos rész tavaly májusi eladása a HVB-csoportnak. A pontos vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra, de a tranzakció értéke a hírek szerint 8 milliárd forint felett volt, amelyből az Aragóra jutó tulajdonrész értéke jócskán 1 milliárd forint feletti.

A két szállodavállalat, az Eravis és a Hunguest a fapadosok térnyerése nyomán kialakult turisztikai boom kapcsán remekül profitál. Az utóbbi óvatos adriai terjeszkedésbe is belefogott. Ezek mellett azonban ma már „csupán” a mintegy 19 milliárd forintos vagyonnal gazdálkodó Forrás Rt.-vel számolhat Leisztinger. Jó hír a kárpótlási jegyeiket Forrás-részvényekre cserélőknek, hogy a tőzsdeguru az egykori jegyhasznosítók üzletpolitikájánál sokkal óvatosabban és átláthatóbban alakítja a Forrás Rt. ügyeit. Ezzel a ma is tőzsdén jegyzett társaság részvényei várhatóan jobban tartják árfolyamukat, mint az egy évtizeddel ezelőtt működő, szintén Leisztinger által irányított jegyhasznosítók.

A cikk teljes változata, valamint a Leisztinger Tamásról készült portré és a vele készült interjú a Figyelő szeptember 15-én megjelenő számában olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik