Gazdaság

Októbertől van is meg nincs is 25 százalékos áfa

Az eredetileg tervezett jövő január elseje helyett október elsejétől minden termék áfa kulcsa 25-ről 20 százalékra csökken. Az év utolsó három hónapjában ugyanakkor az árcsökkenést csak a benzin és a gázolaj esetében vehetjük majd ezt észre.

A legújabb tervezet szerint ugyanis a törvénymódosítás ezen előírásait csak az üzemanyagoknál kell október elsejétől alkalmazni, a többi terméknél csak 2006. januártól. Erre a „trükkre” azért van szükség, hogy kikerüljük az unió aggályát, amely arra vonatkozott, hogy nem lehet háromnál több adókulcs ugyanazon adónemből ( így ugyanis 5, 15, 20, illetve 25 százalékos áfakulcs is lenne).

A FigyelőNet kérdésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán elmondták, hogy nincs jogi akadálya az elképzelésnek. A törvénymódosításba be lehet építeni, az alkalmazásának kezdő időpontját. Példaként emlékeztettek arra, hogy az új adótörvények rendelkeznek ugyan az iparűzési adó eltörléséről, de az alkalmazás dátumát 2008-ban jelölték meg.

Az üzemanyagoknál az előrehozott alkalmazás az október-december közötti időszakban várhatóan 6 milliárd forinttal csökkenti a magas üzemanyagárak miatti költségvetési többletbevételt.

Mint ismertes, a korábbi tervezet szerint csak az üzemanyagok áfa kulcsa csökkent volna 20 százalékra a jelenlegi 25-ről október 1-én, ami azonban ellentétes lett volna az EU 6-os direktívájával.

A legfelső áfakulcs 25 százalékról 20-ra való csökkentését követően a környező országok közül még mindig Magyarországon lesz az egyik legmagasabb az általános áfakulcs. Lengyelországban és Horvátországban 22 százalékos az áfa, a többi környékbeli országban 20 százalék vagy annál is kevesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik