Gazdaság

A fuvarozók helyzetén nem javít az áfacsökkentés

A közúti árufuvarozók és autóbuszos személyszállítók versenyképességét csak a gázolaj jövedéki adójának csökkentése javítaná, az általános forgalmi adó felső kulcsának mérséklése közvetlen költségcsökkentést nem jelent.

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz), a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT-Hungary), és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint ezek a vállalkozások, mint a legnagyobb gázolaj-felhasználók, az áfa-visszaigénylői körbe tartoznak, ezért csak az államnak nyújtott átmeneti hitelezésük összege csökken.

Véleményük szerint a gázolaj jövedéki adójának csökkentése lehet az egyik hatékony állami beavatkozás, amely a folyamatosan növekvő fuvarozói költségeket kordában tarthatja, és a gépjárműadó-, illetve az illetéktörvény módosítása mellett megteremtheti annak a lehetőségét, hogy a megrendelők szállítási költségei se növekedjenek jelentősen.

A fuvarozók ugyanakkor üdvözlik, hogy az üzemanyagok áfájának mértéke október 1-jétől 25-ről 20 százalékra csökken, ami a kiskereskedelmi árakat vélhetően mérsékelni fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik