Gazdaság

GVH: közel 9 milliárd forint bírság 2004-ben

admin
admin

2005. 09. 13. 15:08

Tavaly a Gazdasági Versenyhivatal rekord összegű, 8 milliárd 888 millió forintos bírságot vetett ki összesen - mondta Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke kedden a parlamentben.

Ha ebből levonjuk az egy ügyre eső legnagyobb bírságot, amely 7 milliárd 43 millió forint volt a feltárt autópályakartell ügyben, akkor is 1,8 milliárd forint az összes többire kivetett bírság összege – mondta Nagy Zoltán a hivatal 2004. évi tevékenységéről szóló jelentés és az ennek elfogadását kezdeményező határozati javaslat általános vitája kezdetén.

Beszámolt arról, hogy 2004-ben 847 bejelentést vizsgált ki a hivatal, amelynek döntéshozó testülete 189 ügyzáró határozatot hozott. Ez utóbbiak közül 71 esetben avatkoztak be, ami azt jelenti, hogy versenyfelügyeleti eljárásaik következtében a piaci folyamatok másként, a verseny szempontjából pozitívan alakultak.

A határozatok alapján megállapítható, hogy “a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása”, valamint “az összefonódások ellenőrzése” ügytípusokban lefolytatott eljárások száma tavaly 65-65 volt. Nagyjából azonos számú – 31, illetve 28 – eljárás foglalkozott az erőfölénnyel való visszaélést, illetve a versenyt korlátozó megállapodásokat érintő ügyekkel.

Nagy Zoltán jelezte: létezik az engedékenységi politika, amelynek keretében bírságcsökkentésben, vagy -elengedésben részesülhetnek azok a vállalatok, amelyek kiugranak a működő kartellekből és feltárják azok működését. Tekintettel azonban arra, hogy így kizárhatóak a közbeszerzésből, a cégek inkább vállalják a büntetés kockázatát. Ezért álláspontja szerint indokolt lenne változtatni a közbeszerzési törvényen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.