Gazdaság

A zárszámadási törvény vitára alkalmas

admin
admin

2005. 09. 12. 14:31

A Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás hároméves kereteiről szóló törvény végrehatásáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta az alkotmányügyi bizottság hétfői budapesti ülésén.

A bizottság szintén támogatta, hogy a zárszámadással együtt általános vitában tárgyalja meg az Országgyűlés az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését a 2004. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről. A javaslatokat a fideszes képviselők nem szavazata mellett támogatta a bizottság. Répássy Róbert, a testület fideszes alelnöke arról érdeklődött, az ÁSZ szerint miért volt negatív az EU-s egyenleg, míg a Pénzügyminisztérium szerint plusz bevétel keletkezett. Arra is rákérdezett, történt-e törvénysértés az áfavisszatartás kapcsán.

Az ÁSZ képviselője elmondta: a tagországi befizetések összege nagyobb volt, mint a támogatotti körhöz ténylegesen eljutott pénz, így keletkezett a mínusz 27 milliárd forintos egyenleg. Hozzátette: ezek a pályázati pénzek a későbbiekben lehívhatók lesznek.

Az áfaellenőrzések kapcsán elmondta: a pénzügyminiszternek van utasítási joga az adóhivatal szakmai tevékenységének vonatkozásában is, ezért nem történt törvénysértés. Ugyanakkor megjegyezte: az idő rövidsége miatt az intézkedés előkészítetlen volt.

Avarkeszi Dezső (MSZP) arra hívta fel a figyelmet: nem nőtt a helyi bíróságok ügyfélforgalma, a Legfelsőbb Bíróságon pedig csökkent az ügyhátralék. A költségvetési támogatás mintegy egyharmadával növekedett, a személyi juttatások 136,6 százalékkal, a beruházások 140 százalékkal nőttek 2003-hoz képest.

A bizottság egyhangúlag támogatta az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló 2003. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot is. A javaslat célja, hogy megteremtse Magyarországon a bűnügyi együttműködés területét érintő, új kerethatározatok végrehajtásának feltételeit a 2003-ban elfogadott törvény módosításával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.