Gazdaság

Uniós pénzből fejleszt a közszféra

Jobb, hatékonyabb, állampolgárbarát közigazgatás. Az uniós forrásokhoz kapcsolódó pályázati intézményrendszer kecsegtet ezzel, ha 2007-től valóra válik a II. Nemzeti Fejlesztési Terv készítőinek ötlete az ez irányú, önálló operatív programra.

Az Európai Unió a jövőben is kész támogatni az operatív programok intézményrendszerének fejlesztését. Ebből született az ötlet, hogy önálló operatív program szolgálja a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben (II. NFT) a közigazgatás korszerűsítését – tájékoztatta a Világgazdaságot Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Erre a célra 2007 és 2013 között mintegy 50 milliárd forint uniós forrással számolnak az illetékesek.

A II. NFT-ben ugyanakkor nem az egész közigazgatási reform jelenik majd meg – hangsúlyozta a miniszter -, de az említett operatív program jelentősen visszahat annak egészére, egyrészt a stratégiai döntések koncentrációja, másrészt a regionális fejlesztési források több mint 50 százalékának decentralizációja útján. Az elképzelések szerint 2007-től négy irányító hatóság hatáskörébe tartozna az uniós források felhasználása és annak ellenőrzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik