Gazdaság

Ötmilliárd forintért adhatják el a volt Kinizsi laktanyát

Az év legnagyobb üzletét kötheti meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). A FigyelőNet információi szerint ötmilliárd forintért értékesíti a budapesti volt Kinizsi laktanya ingatlanát. A csütörtöki árliciten hat pályázó indult.

„Jó esély van arra, hogy hamarosan megkössük a szerződést” – jelentette ki órákkal az árlicit után a FigyelőNetnek Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója, aki a győztes nevét addig nem kívánja nyilvánosságra hozni. Tizenegy hónapos előkészítés után jutottak el az árlicitig. Az értékesítendő ingatlan a Budaörsi út mellett, a főváros egyik frekventált területén található. Az összesen tizenhárom hektáros földdarabra – amelyen ma csak néhány barakk van – a rendezési terv értelmében lakóházak építhetők.

Az idén 33,2 milliárd forintos bevételt remélő KVI mostanáig mintegy tizenkét milliárd forint értékű ingatlan eladásáról kötött szerződést. Az újabb ötmilliárd forintos szerződéssel a terv felét már teljesítik. A költségvetési törvény szerint ebből 30 milliárdot kellene befizetnie a büdzsébe, hiszen a bevételből az ingatlanértékesítés előreláthatólag 3,2 milliárdra rúgó költségét levonhatja a KVI. Korábbi információk szerint ugyanakkor elmaradhat a költségvetésbe befolyó összeg a pénzügyi tárca által remélttől, mivel bizonyos ingatlanokat az állammal szerződéses kapcsolatban levő gazdálkodó szervezeteknek ajánlanak fel az állami kötelezettségvállalás terhére. Így ezekből a tranzakciókból a költségvetésnek bevétele nem keletkezik, ugyanakkor az állami kötelezettségvállalás értéke csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik