Gazdaság

PM: határidőre parlament elé kerül a büdzséterv

A jövő évi költségvetés készítése még folyamatban van, tart az egyeztetés a tárcákkal, a lapokban megszellőztetett számok légből kapottak – nyilatkozta az MTI-nek Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium kabinetfőnöke.

A pénzügyi tárca augusztus végén beadta javaslatát a kormánynak, amely az egyeztetéseket követően meghozza a szükséges döntéseket, s a 2006. évi költségvetési törvényjavaslat szeptember 30-ig – az államháztartási törvényben rögzített határidőig – a parlament elé kerül.

Pichler Ferenc a jövő évi költségvetésről elmondta: a GDP-arányos hiány – eredményszemléletben, nyugdíjreformmal korrigálva – az idei 3,6 százalékról 2,9 százalékra csökken. Emellett jelentősen mérséklődik a vállalkozások és a magánszemélyek adóterhelése, az adócentralizáció GDP-arányosan az idei 38 százalékról 37,5 százalékra csökken.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a PM tervezete 300 milliárd forintos megtakarítással számol, zömmel az állam bürokratikus költségeinek csökkentése révén. Ez felesleges intézmények és kiadások, a párhuzamos és szükségesnél drágább tevékenységek megszüntetését jelenti, valamint fokozott teljesítmény-követelményeket a közszférában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik