Gazdaság

Megnyitottuk a stratégiai olajtartalékokat

Magyarország felszabadítja egy-két napos kőolajkészletét, hogy eleget tegyen a Nemzetközi Energiaügynökség felkérésének - értesült a Népszabadság.

A gazdasági miniszter szeptember 5-i rendeletével utasította a Kőolaj- és Kőolajtermék-készletező Szövetséget a szükséges intézkedések megtételére. Csernák József, a szövetség vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy stratégiai okokból értékesítenek az 1998 óta meglévő, több mint 90 napra elegendő készletből. Csütörtöktől 15 napon át naponta 800 tonna kőolajat adnak el a Mol tiszai finomítójában található tárolójukból. Ez csaknem egynapos tartaléknak felel meg.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a Katrina hurrikán okozta termeléskiesés pótlására felajánlott 60 millió hordó olaj 0,3 százalékát Magyarország biztosítja. Az ügynökség 26 tagállama az Európai Unióval együtt szeptember 2-án bejelentette, hogy harminc napon keresztül napi 2 millió hordó olajat bocsát a piac rendelkezésére. A legtöbb olajat Észak-Amerika (52 százalék), Európa (30 százalék) és a Csendes-óceáni régió (18 százalék) ajánlotta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik