Gazdaság

A magyar gabona lekerült a kínai tilalmi listáról

Kína megszüntette a magyar gabona 1977 óta érvényben lévő behozatali tilalmát, ezzel lehetőség nyílt 500 ezer -1 millió tonna magyar gabona exportjára, jelentette be pénteken Gyurcsány Ferenc Pekingben.

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy péntek délelőtt írták alá azt a jegyzőkönyvet, amelynek értelmében Magyarország lekerült a tilalmi listáról, és a jövő héten már megkezdődnek a tárgyalások 500 ezer -1 millió tonna magyar gabona kínai exportjáról.

Kína évtizedeken át arra hivatkozott, hogy Magyarországon TCK fertőzés van, és emiatt az üszökbetegség miatt nem vesz át magyar gabonát. Magyarország sokáig hiába kérte annak tudomásul vételét, hogy Magyarországon nincs ilyen fertőzés, kínai részről érdemben nem adtak választ.

A kínai gabonaszállítás lehetősége igen jelentős Magyarország számára. Jó termés esetén a Magyarországon betakarított gabona – kukorica nélkül – 6-7 millió tonna körül van. A hazai fogyasztás 3-4 millió tonna, tehát a felesleg 2-3 millió tonna körül is alakulhat. Ebből eladni egymillió tonnát egyetlen relációban igen jó eredmény.
Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy Magyarország most tudott eladni félmillió tonna gabonát Spanyolországnak és Portugáliának együttesen.

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy a növényvédelmi akadály elhárulásával keretmegállapodást kötöttek a kínai mezőgazdasági minisztériummal, a jövő héten kedden vagy szerdán megkezdődnek az érdemi tárgyalások. A miniszterelnök és az államtitkár egyaránt kiemelte, hogy a kínai fél részéről a mostani tárgyalásokon messzemenő korrektséget tapasztaltak.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik