Gazdaság

Sirályszárnyakkal

admin
admin

2005. 09. 08. 08:00

Töretlen a kémrepülők fejlődése: a pilóta irányította gépeket a hatvanas években legénység nélküli robotgépek váltották fel, azokat pedig már a saját rakétákkal felszerelt, tehát támadó szerkezetek követték. Amerikai kutatók most alakváltozásra képes gép fejlesztésén dolgoznak: ez már nemcsak nagy magasságban lenne aktív, hanem az ember számára megközelíthetetlen helyekre, hidak alá, alagutakba, vagy épületek közé is berepülhetne. A távvezérlésű, szenzorokkal felszerelt kisméretű légi jármű két-három év múlva már élesben is bevethető lesz.


Madár ihlette repülő. Reagál a váratlan akadályokra.

A modellt az amerikai légierő a NASA tudósaival együttműködve a sirályok szárnyszerkezetét lemásolva fejlesztették ki, a kémrepülőt a madarak zuhanó és emelkedő repülési technikája ihlette. E mozgásformákról a mérnökök közelképeket készítettek, amelyeken a szárny alakját vizsgálták. Kiderült: a fordulatok közben a szárnyak váll- és könyökízületei rugalmasan mozognak, és ez teszi lehetővé a rendkívül gyors mozgás közbeni irányváltást. A kutatók ezt a képességet utánozták gyermekjáték méretű – a sirálynál nem nagyobb – repülőikben. A kifejezetten bonyolult küldetésekhez, szűk helyekre kifejlesztett eszközzel az a céljuk, hogy azok önállóan keressék és találják meg a megfigyelendő célpontot. Ehhez pedig kamerákra, egyéb érzékelőkre és megfelelő belső intelligenciára is szükség van, amely azonosítja a váratlan akadályokat és újratervezi a repülés útvonalát. A rendkívül könnyű és erős grafitszálból készült szerkezet mindössze 5 dekagrammot nyom, mégis háromnegyed kilónyi felszerelést vihet magával – kamerát, vegyi-, esetleg akusztikus érzékelőket, vagy telekommunikációs felszerelést. A tervek szerint az eszköz elsősorban rajokban repülne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.