Gazdaság

Örökölt hajtóerő

admin
admin

2005. 09. 08. 08:00

Tipikusnak mondható roma vállalkozási közegben, egyetlen piaci standdal szerezte első üzleti tapasztalatait Orgován Béla, viszont kft.-je ma már több lábon áll: vendéglátással, rendezvényszervezéssel és építőipari beruházásokkal foglalkozik.Budapestre költöztette a családját a hajógyárban dolgozó szabolcsi cigányember valamikor a nyolcvanas évek elején, amikor úgy döntött, hogy embert farag mind a négy fiúgyermekéből: kitaníttatja őket. Legnagyobb fia azonban rögtön keserű leckéket kapott az élet iskolájában. Már az első tanítási nap megverték a társai, s ezek a bántalmazások később is gyakran megismétlődtek. Az első félév végén aztán meg is bukott az egyébként jó eszű gyerek, mire az apja csak ennyit mondott: „Holnaptól nem teszed fel többé a kezed, hanem meg fogod védeni magad.”

KÜZDŐSZELLEM. Orgován Béla ezt a tanítást soha nem felejtette el. Megtanult küzdeni. Szavalóversenyeket nyert, történelemvetélkedőn országos harmadik helyezett lett. Később a sportpályán is bizonyított. A Vasasban focizott, a sportra tette fel az életét, de 17 éves korában egy bokatörés szétfoszlatta a kamaszreményeket. Pszichológusok kezelték, hogy túltegye magát a válságon, s ekkor apja másodszor is válaszút elé állította: vagy tanul vagy dolgozik, nem kallódhat el, az életnek mennie kell tovább! „Azt javasolta, érettségizzek le, szerezzek nyelvvizsgát. Nagy segítségemre volt, hogy a rendszerváltás idején a Phralipe részéről Zsigó Jenő, Horváth Aladár és mások tehetséges roma középiskolásokat kerestek, akiknek egyengették az útját.” Így került Daróczi Ágnes mellé a Magyar Televízióba. Azután 1997-től egy évet járt Tatabányán a Modern Tudományok Üzleti Főiskolájára is, de akkori tanulmányi eredményei nem voltak elegendőek az ösztöndíj meghosszabbításához.

Orgován Béla ekkor kezdett el komolyabban üzletelni. A lehetőségei korlátozottak voltak, az őt körülvevő közeg kijelölte számára az első lépéseket „a kis biznisz” világában. Rokoni segítséggel az Olaszországból, Törökországból, Lengyelországból behozott bőrárut, cipőt, felső ruházatot árulta piacokon. A folytatás azonban nem szokványos: a félretett pénzből önállósult, s egy barátjával társulva 1998-ban megalapította az O-B Építőipari Kft.-t, amelybe kisebbségi tulajdonosként jórészt a munkaerejét vitte be apportként. A fellendülő vállalkozást azonban egy magánéleti válság lenullázta, s ekkor ismét Horváth Aladár és Daróczi Ágnes sietett a segítségére: 1999-ben ösztöndíjjal bekerült a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolára, ahol elvégezte a kétéves kereskedelmi szakmenedzser szakot. Közben családot alapított, s az újrakezdésben ismét csak kisebbségi közegének élelmes túlélői segítették: felesége barátnőjének közreműködésével Kanadában próbált meg új anyagi egzisztenciát teremteni.

Orgován Béla


34 éves, labdarúgónak készült, de egy súlyos sérülés kettétörte sportolói pályafutását. Piacolt, volt újságíró gyakornok a Magyar Televízióban, járt a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájára, elvégezte a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolát, dolgozott egy kanadai Sheraton szállóban, majd itthon több éttermet is vezetett. Megtanulta, hogy az üzleti siker érdekében tudni kell váltani, s ajánlatos több lábon állni. Cége jelenleg a vendéglátás mellett rendezvényszervezéssel és építőipari beruházásokkal is foglalkozik.
Nyolc éve házas, hat és fél éves kislánya van. Családjának és édesanyjának is felújított egy-egy házat, közép-kategóriájú autója van, s ha a munka mellett marad ideje, akkor ma is szívesen focizik, szórakozik a régi haverokkal.

Egyéves volt a lánya, amikor 2000 nyarán felültek a repülőgépre. Munkát kapott egy csirkefeldolgozóban, de e mellett is elvállalt mindent: gyeptéglát fektetett, havat lapátolt. A félretett pénzből pedig kisbuszt vett, amivel előbb embereket, aztán árut fuvarozott. „Az ambícióm annyira megtetszett a főnöknek, hogy beajánlott a Sheraton szállodába” – emlékszik vissza a nagy fordulatra Orgován Béla. Vizsgát kellett tennie, s mivel látták, hogy a nyelvvel is boldogul, először rendezvényeken, majd az étteremben dolgozhatott. „Életemben először éreztem azt, hogy megbecsülik a munkámat, és senki nem foglalkozik azzal, hogy roma vagyok.” Miért is számított volna abban a nemzetközi környezetben? Hiszen a bankügyeit egy indiai fiú intézte, a szálloda menedzsere filippínó volt, s a portugál negyed kocsmájában sem kellett félnie, hogy belékötnek.

Az idillnek azonban 2001 novemberében (két hónappal a World Trade Center lerombolása után) vége szakadt, hazautazott. Orgován a honvágyat jelöli meg fő indokként, mindenesetre jó érzékkel engedett felesége sürgetésének: decembertől a kanadaiak ismét visszaállították a vízumkényszert Magyarországgal, a beutazás megszigorítását a megnövekedett illegális bevándorlással és a menedéket kérők számával magyarázva.

ELUTASÍTÁSOK. Orgován Béla úgy gondolta, hogy a kint tanultakat itthon is jól tudja majd kamatoztatni. Ám amikor a külföldi tapasztalatokkal és nyelvismerettel felvértezve állásajánlatokra jelentkezett, azt mondták neki: „Ön ide túlképzett.” Vagy: „Majd értesítjük.” De sehonnan sem kapott választ; sok helyen előítéletesen bántak vele. Végül 2002-ben a Dunán horgonyzó Vén Hajó étterem roma tulajdonosa adott neki munkát. Előbb pincérkedett, majd egy év elteltével rábízták az étterem vezetését. Az elmúlt évben így már össze tudott gyűjteni annyit, hogy – szavaival élve – baráti támogatással kibérelte a Claudia éttermet a Kálvin tér mellett, ahol egy új városi színfoltot akart létrehozni színvonalas zenével, jó ételekkel, különleges hangulattal, egyetemista törzsközönséggel. Felkereste a kisebbségi önkormányzatokat, felajánlotta, hogy szervezzenek nála találkozókat, kulturális programokat. Ennek elősegítésére létrehozta az Európai Kultúrák Találkozása Alapítványt, bevonta a Rádió C-nél dolgozó újságíró barátokat, a zenész ismerősöket. Ugyanakkor vállalt „kitelepüléseket”, állófogadásokat is.

Üzletfelei mindig elégedettek voltak a szolgáltatásaival, de hamarosan kiderült, hogy a szakmai tudás, a napi 14-16 óra munka önmagában nem elég. Ismerni kell a kiskapukat, jóban kell lenni a hivatalokkal, az utazási irodákkal, a taxisokkal, a lakókörnyezettel… Mert, ha nem, akkor a rasszjegyek gyorsan előcsalják az előítéleteket, kapcsolatok nélkül reménytelen a részvétel a pályázatokon, a környék lakói feljelentéseket fogalmaznak. „Szomorúan tapasztaltam, hogy nálunk az utóbbi években kezd kihalni a hagyományos értelemben vett vendéglátás. Hiányoznak a képzett pincérek, nincs szükség a zenészekre, egyre több kolléga ad le az igényekből, mert örül, ha nullszaldóra kijön. Egy romának pedig itt is kétszer-háromszor annyit kell teljesítenie, hogy esélye legyen a versenyben” – összegzi egy év üzleti tapasztalatait.

Orgován Béla ezért három és fél hónapja újraindította a kft. építőipari részlegét is. Üzleti partnerével társasházakat építenek, értékesítenek. Ugyanakkor vállal 80-100 fős állófogadásokat, bedolgozik alapítványoknak, bekapcsolódott az Utolsó padból programsorozatba, és ő biztosította a vendéglátást a felsőoktatásban tanuló, kiemelkedően tehetséges roma hallgatók támogatására létrejött Romaversitas rendezvényeire is. „Az építőipari vállalkozás most prosperál, de több lábon kell állni. Ezért foglalkozom a rendezvényszervezéssel és vendéglátással is. Egyre több embernek tudok így munkát adni, s remélem, ha anyagilag megteremtődnek a feltételek, jutok még előbbre is.” Mint mondja, ehhez ma is megvan benne a hajtóerő, amit az apjától örökölt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.