Gazdaság

Krízis után

Hosszú válságmenedzselést követően új növekedési stratégiára vált a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatója.

Miután három évig fájt a feje a keménykedő hatóságok, a romló morál, a csökkenő eredmények és cége gyenge tőzsdei árfolyama miatt, Charles O. Prince, a Citigroup vezérigazgatója végre akcióba lendült: új növekedési tervvel akarja felrázni a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatóját. Elődje, Sanford I. Weill a nagy felvásárlásokban látta a növekedés fő útját, Prince azonban nem kívánja ezt a stratégiát folytatni. A Business Weeknek adott interjújában elmondta, hogy a jövő év végéig, de akár 2007 elejéig nem kerül sor jelentős ügyletre – holott várhatóan már egy évvel korábban érvényét veszti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed azon rendelkezése, amely megtilt a Citi számára bármilyen komolyabb felvásárlást. „Azt hiszem, az emberek attól félnek, hogy belekényszerülünk egy nagy ügyletbe, és mindenféle akvizíciós kockázatot vállalunk” – fejtegeti Prince. „Ha sikerül akár csak öt-hat negyedéven át nem a címlapokra kerülnünk, és stabil organikus növekedést produkálnunk bármiféle nagy és bonyolult ügylet nélkül, akkor igencsak meg fog változni a befektetői érzület” – bizakodik a vezető. A Citigroup árfolyama az idén mindenesetre már több mint 10 százalékkal süllyedt.


Krízis után 1

Charles Prince. Akcióba lép.

LAKOSSÁGI FÓKUSZ. Prince új növekedési stratégiájának legfontosabb eleme a lakossági üzletág fejlesztése. Érthető is, hogy ezen van a fő hangsúly, hiszen a lakossági szolgáltatásokból tavaly 47 milliárd dollár bevétel mellett 12 milliárd dollár nyereség származott, ami a bank teljes eredményének 55 százaléka, és magasabb a Wal-Mart, vagy a Microsoft profitjánál. Ám a hitelkártya-piacon a Citi egyre veszít részesedéséből, a fogyasztási hitelek terén pedig elmarad vetélytársai mögött. Prince ugyan nem zár ki kisebb felvásárlásokat, de alapvetően saját fejlesztés útján szándékozik bővíteni a fiókhálózatot. Az erősítés érdekében Prince az egyszerű termékértékesítés helyett a szolgáltatásokra akar koncentrálni, s tervében szerepel az is, hogy a Citi az eddiginél nagyobb kedvezményekkel és bónuszokkal díjazza hűséges ügyfeleit.

Az expanziós program másik eleme a nemzetközi jelenlét fokozása. Prince szerint a bőséges növekedési potenciállal bíró külföldi piacokon más megközelítést kell alkalmazni, mint az Egyesült Államokban. Prioritásai közé tartozik, hogy jelentős ráfordításokkal bővítsék a fiókhálózatot olyan feltörekvő országokban, mint Lengyelország, Törökország és India, több befektetési terméket adjanak el Európában, és legalább a kétszeresére növeljék a Citi által kibocsátott hitelkártyák mennyiségét.

Az áramvonalasítás jegyében a Citi az elmúlt hónapokban hatról négyre csökkentette üzletágainak számát, s megvált a vagyonkezeléstől, valamint a Travelers biztosítási részlegtől. A stratégiai döntéshozatalra Prince felállított egy harmincfős operatív bizottságot, amely így csak fele akkora, mint a Weilltől örökölt menedzsmentbizottság.

ROMELTAKARÍTÁS. Közben zajlik a romeltakarítás is. Júniusban a Citi 2,2 milliárd dollárt fizetett két peren kívüli egyezség keretében: egyrészt az Enron-csőd kárvallottjainak kártérítésként, másrészt bizonyos befektetési alapoknak jutaléktúlszámlázás miatt. Prince eközben tovább folytatja kampányát a bank „értékeinek, prioritásainak és belső ellenőrzésének” javítása céljából, hogy egyértelművé tegye a leszámolást a régi Citi kultúrájával.

Az új stratégia végrehajtása persze nem megy konfliktusok nélkül. Augusztus végén lemondott a globális lakossági üzletág éléről a húsz éve a Citinél dolgozó Marjorie Magner, másfél hónappal korábban pedig távozott a bank második embere, Robert Willumstad. A Wall Streeten némelyeket idegessé tesz a veteránok eltűnése a vezérkarból, Prince szerint azonban „természetes fejlődési folyamat, hogy akik régóta itt vannak, azok egy ponton elmennek, és valami mást csinálnak”. S gyorsan hozzáteszi: olyan „új generációs vezetőkre” van szükség, akik készek valóra váltani az ő vízióját. A piac pedig kíváncsian várja, hogy Prince hogyan lesz képes új növekedési pályára állítani az immár saját csapata által irányított bankóriást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik