Gazdaság

Késve épülhet meg az északi Duna-híd

Napról napra csökken az esélye, hogy az északi Duna-hidat sikerül a már egy évvel amúgy is kitolt, 2007. végi határidőre átadni – vélik szakmai körökben. A 60 milliárd forint körüli beruházás befutója - a Világgazdaság értesülései szerint - a Hídépítő-Strabag duó lehet.

Eredetileg a jövő év végéig átadandó beruházások között szerepelt az M0-s északi Duna-hídja (a hozzá vezető utakkal együtt) a 2003 végén elfogadott sztrádatörvényben. Ezt a határidőt azóta egy évvel meghosszabbították. A módosított határidő is veszélyben van, szakmai körökben napról napra kisebb esélyt látnak arra, hogy a sajátos szerkezetű híd elkészül a pályázati kiírásban rögzített 2007. október 31-i határidőig.

A projekt kivitelezésére a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. tavaly decemberben indított tárgyalásos eljárást. A második fordulóban ajánlatot tett Hídépítő Rt.-Strabag Rt. alkotta konzorciummal, a Betonút Rt.-vel és a Vegyépszer Rt.-vel már márciusban elkezdődtek a tárgyalások. Az eredményhirdetést akkor legkésőbb május–júniusra tervezték, de azóta sem történt meg. Sőt a közelmúltban az ajánlattevőket a „rendelkezésre állás” meghosszabbítására kérte a sztrádatársaság. A lap információi szerint a 60 milliárd forint körülire becsült beruházásra a legkedvezőbb ajánlatot a Hídépítő–Strabag páros tette.

Az eredményhirdetés késlekedésének az az egyik oka, hogy a másodfokú építési engedély ellen – amelynek megszületését követően írta ki az NA Rt. tavaly a tendert – néhány érintett település bírósági keresetet nyújtott be. Ennek ellenére bizakodik a szerződés mihamarabbi aláírását illetően Horváth Zsolt Csaba, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. Véleménye szerint hamarosan megoldódnak a vitás kérdések, és a képviselő-testületek jóváhagyását követően megszülethetnek a megállapodások A helyettes államtitkár szerint szeptember végéig minden rendeződhet, így a beruházás elkészül a tervezett határidőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik