Gazdaság

Doboló fotonok

admin
admin

2005. 09. 08. 08:00
Fénynyomás-mérés. Precízen hangolva.

Jóllehet nagyon csekély mértékben, de a fény is nyomást fejt ki a vele érintkező felületekre. Ez a fénynyomás, amely a fényrészecskék, a fotonok lendületéből adódik – erre alapozva próbálják meghajtani például a híres űrvitorlást is. Amerikai mérnökök most olyan új eszközt fejlesztettek, amely lehetővé teszi a fénynyomás mérését: a mikroszkopikus méretű test a beleütköző fotonok hatására ahhoz hasonlóan jön rezgésbe, mint a dob, vagy a hangvilla a hanghullámok esetében. Ez az első olyan mikromechanikai eszköz, amely precízen hangolva képes csak fotonokkal működni.

Az emberi hajszálnál is vékonyabb korongszerű képződményt szilíciumból állították elő a kutatók. Amikor a fotonok a „membrán” peremébe ütköznek, alakváltozást indukálnak: a korong deformálódik, majd visszanyeri eredeti alakját; így a rá eső fény nyomásának megfelelő periodikus mozgást végez. Emiatt a „nyomásmérő” – a kvarckristályon alapuló órákhoz hasonlóan, amelyek szintén periodikus rezgéseket végeznek – óraként is használható; ez az időmérő eszköz azonban fénnyel, például beépített lézerrel működne. A rezgő dobocska ezenkívül számos elektronikai eszköz nélkülözhetetlen része lehet, segítheti többek között az Einstein által feltételezett, ám máig meg nem mért gravitációs hullámok létének bizonyítását. Ezek azonosítására több kilométeres csövekből, tükrökből és a bennük futó lézerekből álló obszervatóriumokat alkalmaznak; a tükrökben a minikorong a fénynyomás elkülönítésével a mérések pontosságát fokozhatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.