Gazdaság

A bíróság dönthet a ferihegyi reptérről

A Fővárosi Bíróság elnöke soron kívüli eljárás lefolytatását rendelte el a Budapest Airport Rt. Üzemi Tanácsa által a Budapest Airport Rt. ellen indított nem peres eljárásban.

Az eljárás az üzemi tanács véleményezési jogának megsértése miatt indult – közölte a bíróság.

Az ügyben első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság augusztus 29-én hozott végzést, melyben helyt adott az üzemi tanács keresetének és érvénytelenné nyilvánította a Budapest Airport Rt. (BA) privatizációs pályázatát. Ennek megállapításáért az üzemi tanács fordult a bírósághoz, mivel kifogásolta, hogy a pályázat kiírásáról a munkáltató az üzemi tanáccsal nem egyeztetett. A nem jogerős végzésnek nincs halasztó hatálya. Ennek ellenére a BA tulajdonosa, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) vészforgatókönyvet dolgozott ki arra az esetre, ha a reptér privatizációja megakadna.

Az elsőfokú döntés ellen a BA fellebbezést nyújtott be. Másodfokon, tárgyaláson kívül, a Fővárosi Bíróság hoz jogerős döntést – olvasható a Fővárosi Bíróság közleményében. Korábban már hírt adtunk arról, hogy a pályázatot érvénytelenítő Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke, Handó Tünde, a reptérprivatizációt hevesen ellenző fideszes politikus, Szájer József felesége.

Kovács Zoltán, az üzemi tanács korábbi elnöke az MTI-nek a végzés meghozatalát követően elmondta, hogy a Munka törvénykönyve szerint a munkáltatói jogkör gyakorlójának a privatizáció előtt tájékoztatni kellett volna az üzemi tanácsot a pályázatról. “Az ÁPV Rt. azonban magához vonta a kezdeményezést és jelezte, hogy a privatizációs törvény alapján jár el” – tette hozzá, hozzáfűzve, hogy az üt-vel sem a munkáltató, sem a tulajdonos nem egyeztetett a privatizációs pályázat kiírása előtt.

Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgatója szerint az ügyben senki nem hibázott és úgy vélte, hogy a munkaügyi bíróság határozatával túllépte hatáskörét. Az ÁPV Rt. korábban közleményben erősítette meg, hogy: “a privatizációs törvényben kapott felhatalmazás alapján folytatja a BA Rt. privatizációs eljárását, a vonatkozó törvényi és szakmai előírások körültekintő betartása és figyelembevétele mellett”.

A szervezet közleményében leszögezi, hogy a BA Rt. privatizációs eljárása során minden jogszabályon alapuló kötelezettségének eleget tett és a jövőben is eleget fog tenni, ideértve a munkavállalók érdekvédelmével kapcsolatos előírásokat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik