Gazdaság

A ScottishPower vezetők elbocsátásával spórolna

Nagy-Britannia ötödik legnagyobb energiaszolgáltató-csoportja a vállalati struktúra egyszerűsítésével tenné hatékonyabbá működését. A ScottishPower-re időközben egyes értesülések szerint az E.ON is vételi ajánlatot tett, de ezt a cég vezetése cáfolja.

A ScottishPower – amely egyes információk szerint időközben az E.ON felvásárlási célpontjává vált – öt felsővezetői állást szüntet meg, amelyet a cég 60 millió fontos megtakarítási programja keretében a jövőben további elbocsátások is követhetnek.

Nagy-Britannia ötödik legnagyobb energiaszolgáltató-csoportja azzal indokolta a leépítéseket, hogy változtatni kívánnak a cég struktúráján – írja a The New York Times. A cég vezetősége a német ajánlat beérkezte előtt bejelentette, hogy a struktúraváltás részeként eladják a PacifiCorp nevű amerikai leányvállalatot a Berkshire Hathaway-nek.

Várhatóan hamarosan újabb leépítéseket jelentenek be a Skócia legnagyobb cégénél, amely a brit szigeteken mintegy 8000 embert foglalkoztat. A ScottishPower-nél azonban nem említettek konkrét számokat. Jelentős változások várhatók a cég felépítésében is – közölte Ian Russell a társaság vezérigazgatója. A vezetői szintek csökkentésével növelnék a vállalat teljesítményét – tette hozzá. Az átszervezés 35 millió font plusz költséget jelentene a ScottishPower-nek.

A cég hivatalosan nem erősítette meg, hogy az E.ON-tól készpénzes ajánlattal keresték volna meg őket és azt sem erősítette meg a vezérigazgató, hogy a ScottishPower az E.ON-nal vagy más cégekkel tárgyalt volna ilyen ügyletről. Carine Salvy az Ecofin elemzője szerint a német óriáscég a készpénzes ajánlatával csak el akarja riasztani az esetleges készpénzes ajánlatokat tévő érdeklődőket. Az érdeklődését nem sokkal azután jelentette be az E.ON, hogy a spanyol Endesa visszautasította a Gas Natural 15,2 milliárd fontos ajánlatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik