Gazdaság

Pártcivakodás a koncesszióhosszabbításról

A kereskedelmi tévék szerződéseiről számolt be az ORTT elnöke az országgyűlés kulturális bizottságának hosszú, személyeskedésektől és parttalan vitáktól sem mentes ülésén.

Az ORTT július végén – két körzeti és három tucat helyi műsorszolgáltatóéval egy csomagban tárgyalva – öt évvel hosszabbította meg az RTL Klub és a TV2 két év múlva lejáró koncesszióját. Az elmúlt hónap csatározásai után Kovács György a szakbizottság előtt mosakodott a szerdai ülésen. Elmondása szerint ugyanis lehetőségük sem volt másképp dönteni.


Kovács György szerint az Országos Rádió és Televízió Testületnek 1997-ben „diktált” szerződéseket kellett kötnie, mert a szerencsétlen szövegezésű médiatörvény nem adott elegendő mozgásteret a testületnek. Az elnök szerint ez a helyzet ismétlődött meg 2002-ben is, amikor a televíziós műsorszolgáltatók először a testülethez fordultak a hosszabbítás ügyében. Az akkor még más összetételű testület abban az időben szintén úgy gondolta, hogy ha nincs kizáró ok, akkor jogilag nincs más lehetőség, mint megújítani a létező szerződéseket. Az 1996-ban született médiatörvény ugyanis kimondja: ha a szerződő felek (jelen esetben az RTL Klub és a TV2) bejelentik az igényüket a hosszabbításra, akkor a médiahatóság kötelessége a szerződések prolongálása. A testületnek csak annyi mozgásteret enged a törvény, hogy ismétlődő jogsértés esetén nem köthet az eddigi társaságokkal szerződést. Kovács elmondta: ha ezt betartják, akkor egyetlen hazai médiummal se lehetett volna szerződést kötni.


Fidesz: baklövés volt a szerződés

Felháborító és botrányos ez az eljárás Sági József fideszes képviselő szerint. Az ellenzéki honatya szerint a nyáron „stikában” megkötött szerződés súlyos politikai baklövés. A politikus ugyanakkor nem akarta taglalni a Gyurcsány-Dobrev házaspár és Kolosi Péter (az RTL Klub hírigazgatója) közötti kapcsolatot”. Szerinte ugyanis 30-35 milliárd forintos veszteség érte a költségvetést azzal, hogy a földi terjesztésű országos kereskedelmi tévécsatornák ugyanazon az áron szerezték meg a sugárzási jogot újabb hét évre, mint 1997-ben. A politikus feltette a kérdést, hogy ez hűtlen kezelésnek minősül-e. Sági ugyanakkor megemlítette azt az állítólagos sajtóértesülést is, hogy az RTL Klub mntegy 500 millió forintot különített el az ORTT-tagok meggyőzésére.

A kormányoldal visszavágott

Pető Iván, a kulturális és sajtóbizottság szabad demokrata elnöke ezután figyelmeztette Kovács Görgyöt, hogy a bizottság tagjainak más jogosítványaik vannak, mint a vendégeknek. Eszerint a képviselőknek megengedett, úgy fogalmazzanak, ahogy azt mások, máshol jogkövetkezmények nélkül nem tehetnék meg. A meghívottaknak viszont joguk van minden formában visszautasítani az elhangzottakat. A szocialista színeket erősítő Újhelyi István szerint az ORTT ennek ellenére nyugodtan perelje be a Fideszt az alapján, amit a „Fidesz művel ebben a kérdésben”. Újhelyi szerint ez politikai csata, amibe felesleges bevonni a médiahatóságot.


A tanácskozás után Halász János fideszes képviselő az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy sokkal kedvezőbb feltételekkel lehetett volna szerződni a mostani jogosultság 2007-es lejártát követő öt esztendőre a műsorszolgáltatókkal, mint ahogy az történt. Véleménye szerint vizsgálóbizottságnak kellene tanulmányoznia a két országos kereskedelmi televízió koncesszió-hosszabbításának módját – javasolta a fideszes képviselő. “Nem az ügy kiált vizsgálóbizottságért, hanem a Fidesz” – mondta az ülésen a szocialista Újhelyi István, aki szerint az ellenzék csupán vihart akar kavarni a téma elővételével.


A bizottság tárgyalta volna a Magyar Rádió átmeneti vezetésének témáját is, de Pető Iván bizottsági elnök arra kérte a tanácskozáson képviselőtársait, “vegyék tudomásul, hogy nem tűzzük napirendre” a témát. Mint mondta, “igazságszolgáltatási útra terelődött az ügy”, ebben a helyzetben pedig egy parlamenti bizottság állásfoglalása “nem releváns”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik