Gazdaság

Előzetesbe kerülhet Schönthal Henrik

Schönthal Henriket hétfőn kihallgatták és meggyanúsították pénzmosással, valamint sikkasztással és magánokirat-hamisítással. Ezután a Nemzeti Nyomozóiroda előterjesztést tett előzetes letartóztatására. Ugyanezt indítványozta később a Fővárosi Ügyészség.

A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) Schönthal Henrik előzetes letartóztatását kezdeményezte – közölte az NNI szóvivője kedden este az MTI kérdésére. Horváczy Emese további információkat nem kívánt adni az üggyel kapcsolatban. Schönthal Henriket a Fővárosi Főügyészség ügyészei és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói a Ferihegyi repülőtéren hétfőn vették őrizetbe. Horváczy Emese, az NNI szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn azt közölte: A gyanúsított egyelőre nem tett vallomást. Schönthal Henrik ügyvédje, Bárándy Péter az MTI-nek hétfőn elmondta: ügyfele “együttműködésük eredményeként”, önként tért haza, tudatában annak, hogy őrizetbe veszik. Schönthal Henrik ellen a K&H-üggyel összefüggésben pénzmosás megalapozott gyanújával indult eljárás a múlt év elején. A férfi azonban az Egyesült Államokban tartózkodott.

A Fővárosi Főügyészségen korábban úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy a gyanú szerint Schönthal Henrik két off-shore cég “rendelkezésre jogosult tagja” volt, azaz dönthetett a cég pénzügyeiről, számláiról. A gyanú szerint Schönthal Henrik tudta, hogy a cégeken keresztülfolyt pénzek a Kulcsár Attila által elkövetett bűncselekményekből származnak. Közreműködött abban, hogy az off-shore cégek továbbutalják a pénzt, és az ügyben meggyanúsított két szír állampolgár felvehessen összesen 6 milliárd 200 millió forint bűncselekményből származó összeget.

Az ügyészség szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a különösen jelentős értékben elkövetett sikkasztással és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsított Schönthal Henrik szabadlábon hagyása esetén az eljárási cselekményeken való jelenléte nem lenne biztosítható, ezért az előzetes letartóztatását indítványozták.

A K&H-ügyben augusztus 24-én nyújtotta be a vádiratot Kulcsár Attila és 20 vádlott-társa ügyében a Fővárosi Főügyészség a Fővárosi Bíróságra. A vádlottak között szerepel Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója, Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezetője, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese. A vádlottak többségét sikkasztással, pénzmosással, vesztegetéssel, orgazdasággal és bűnpártolással vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik