Gazdaság

Vita a gyógyszerkassza pótlásáról

Ismét a kancelláriaminiszter lépett közbe, hogy lehetőleg békés úton oldják meg a társadalombiztosító gyógyszerkasszája miatti vitát. Eközben a szociális tárca bejelentette, hogy a jövő évtől a betegséghez és a szociális helyzethez jobban igazodó közgyógyellátási rendszer lép életbe.

Kiss Péter Veér András pszichiátert bízta meg a gyógyszerkassza túllépése miatt kialakult tárgyalássorozat levezénylésével. A feleknek arról kellene megegyezniük, hogy az idei, 284 milliárdos túllépést miként pótolják. A Világgazdaság információi szerint elsősorban elvekről tárgyaltak hétfőn a kormányzat és a gyógyszercégek érdekképviseletei.

Eközben a szociális tárca helyettes államtitkára elmondta: a jövő évtől a betegséghez és a szociális helyzethez jobban igazodó közgyógyellátási rendszer lép életbe. A háziorvos és a jegyző egyéni gyógyszerkeretet állapít meg, ami fedezheti a krónikus betegség kezelésére szolgáló készítmények teljes árát. A politikus szerint a keret havi összege az egyéni rászorultságtól függően ezer és tizenkétezer forint között lesz.

Az új rendszer a szakmai szabályok szerint lehetőleg a legalacsonyabb terápiás költségű készítményeket teljesen támogatja – írja a Népszava. Drágábbat is fölírhat az orvos, ám az esetleges különbséget a betegnek kell fizetni. A jogosult fizet akkor is, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által háromhavonta feltöltött keret kifogy. A maradvány azonban nem vész el, az OEP jóváírja a következő időszakhoz. A krónikus betegségét gyógyító medicina mellett akutan fellépő betegségekre – például influenzára – hatezer forint eseti forrást is kap a beteg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik