Gazdaság

A vegyes alapok mennek a legjobban

A befektetési alapok vagyona augusztusban is tovább bővült, hasonlóan az előző két hónap gyors növekedéséhez, az összvagyon a hónap végén 1776 milliárd forint volt, 6,9 százalékkal haladta meg a július végi értéket.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) hétfői tájékoztatása szerint a nyár utolsó hónapjában összesen 114 milliárd forinttal emelkedett az alapok vagyona. A növekményből 97 milliárd forint volt az új befektetés, az alapok hozama pedig 17 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb befektetési kategóriát képviselő kötvényalapok vagyona augusztusban 9,5 százalékkal nőtt, értéke a hónap végén 643,7 milliárd forint volt. A hónap során közel 50 milliárd forint friss tőke érkezett a kötvényalapokba, a hozamoknak köszönhetően pedig további 6 milliárd forinttal nőtt a vagyonuk.

Az összvagyonon belül a második legnagyobb részaránnyal a pénzpiaci alapok rendelkeznek. Ezek növekedése kissé lassult az előző hónapokhoz képest, vagyonuk augusztusban 4 százalékkal 572,7 milliárd forintra emelkedett. A 22 milliárd forintos vagyongyarapodásból 19 milliárd forint volt az új befektetés.

Mérséklődött az ingatlanalapok növekedési dinamikája is: 6,3 százalékos gyarapodásuk az idén először maradt el az átlagtól. Az ingatlanalapokban augusztus végén 254,2 milliárd forint volt, ami az összvagyon 14 százaléka.

A vegyes alapok harmadik hónapja a leggyorsabban növekvő alapok, augusztusban 24,2 százalékos gyarapodással 46,6 milliárd forintra emelkedett a vagyonuk. A befektetők több mint 8 milliárd forintot fektettek be vegyes alapokba augusztus során.

A részvényalapok vagyona egy hónap alatt 6,4 százalékkal nőtt, a hónap végén 136,7 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a leggyorsabban a tiszta részvényalapok és a hazai illetve közép-kelet-európai részvényekbe fektető alapok növekedtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik