Gazdaság

Stabil euró, gyengülő dollár a bankközi piacon

A forint hétfőn gyakorlatilag a pénteki délutáni árfolyamán maradt az euróval szemben a bankközi devizapiacon, az eurót 243,75/80 forinton jegyezték szemben a 243,70/80 forintos pénteki árfolyammal.

A forint 13,67 százalékon maradt a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.
A dollár árfolyama a Katrina hurrikán okozta károk következményei, így az emelkedő olajárak miatt tovább gyengült, a fél négy tájban jegyzett 194,20/30 forintos kurzus 50 fillérrel volt gyengébb a pénteki árfolyamnál.

Az amerikai bankszünnap miatt hétfőn alacsonyabb volt az üzleti aktivitás a nemzetközi piacokon és Budapesten is, az euró/forint 243,60 és 243,80 forint közötti szűk sávban mozgott. A hét további részében is 243,50 és 244 forint között várják az euró kurzusát. A piac figyel ugyan az államháztartás augusztusi hiányának keddi közzétételére, ám a hiánynak, amelyet a Pénzügyminisztérium 99,8 milliárd forintra vár, aligha lesz hatása az üzletkötők szerint.

Az overnight és a tomnext kamat mintegy 10 bázisponttal 6,10 százalékra csökkent. A piacon lévő fölös likviditás valószínűleg a jegybank kéthetes betétjében talál majd helyet magának – mondják a piacon. A szerdán lejáró 428,51 milliárd forintnyi betétnél valószínűleg többet helyeznek el a bankok a jegybankban két hétre a jelenleg 6,25 százalékos jegybanki alapkamatra.

A monetáris tanács mai ülésén az előzetes napirendnek megfelelően nem tárgyalt a kamatról, de a következő, szeptember 19-i kamatmeghatározó ülésen várhatóan 25 bázisponttal 6 százalékra mérsékli az alapkamatot – vélik kereskedők.

Az államkötvények másodpiacán is minimális forgalomról számoltak be. A rövidebb lejáratokon három évig bezárólag 1-3 bázisponttal csökkent a hozamszint, az ötéves benchmark hozam nem változott, a tíz és 15-éves lejáraton pedig 1-3 bázisponttal emelkedtek a hozamok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik