Gazdaság

Csődtörvénytervezetet módosítanának a felszámolók

A felszámolók aggályosnak tartják a módosuló csődtörvény egyik legmarkánsabb megoldását, az úgynevezett wrongful trading bevezetését. Ennek lényege: a vezetői felelősség kiterjesztése arra az esetre, amikor nem a hitelezői érdekek elsődlegessége alapján látják el a bajba jutott cég ügyvezetési feladatait.

A felelősség bírósági megállapításával a cégvezetőknek a magánvagyonukkal kell helytállniuk a hitelezőkkel szemben. A felszámolók nem az új jogintézmény, illetve szigorítás szükségességét kérdőjelezik meg. Úgy látják, hogy az – a csődtörvény jelenlegi szabályozása miatt – nem érvényesülhet, és átláthatóság helyett ellenőrizhetetlen manipulációknak adhat teret – nyilatkozta a Világgazdaságnak Filip György, a Felszámolók Országos Egyesületének (FOE) alelnöke. Elmondta: a csődtörvény napirenden lévő módosításának irányaival, szándékaival egyetértenek, de a tervezetet több szempontból is kétségesnek tartják.

Maguk is különösen szorgalmazzák a felszámolókkal kapcsolatos kérdések jogszabályi tisztázását, köztük bizonyos szakmai követelmények és összeférhetetlenségi előírások rögzítését. Ám szerintük a tervezet e körben csak részmegoldást nyújt, azt is kifogásolható módon. A felszámolók – miként a csődeljárás teljes menetében – magukra nézve is egy átgondolt, átfogó szabályozást szeretnének, amely rendezi a jogállásukat, díjazásukat és egyértelművé teszi a teljesítési segéd helyzetét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik