Gazdaság

Százmilliárd dollár lehet a kár

Elérheti a százmilliárd dollárt a Katrina hurrikán által okozott károk összege - tette közzé előrejelzését egy amerikai kockázatkezelő társaság.

A károk legalább fele adódik abból, hogy New Orleanst elárasztotta a víz – áll a Risk Management Solutions nevű, természeti katasztrófákra szakosodott cég elemzésében. A vállalat legfrissebb munkájában az összes kárról készített számadást, míg korábban a biztosított javakban bekövetkezett pusztulást 25 milliárdra tette. E korábbi becslést a várost védő gátak átszakadása miatt vizsgálták fölül. A német Hannover Re biztosító 30 milliárd dolláros kárbecslést tett közzé pénteken a biztosított javakat illetően.

Mindezek alapján az már szinte teljesen biztos, hogy a Katrina hurrikán okozta károk megelőzik az 1992-ben Florida és Louisiana államokban pusztító Andrew okozta veszteséget, amely több mint 20 milliárd dolláros kártérítési kifizetésekkel járt. Ez volt eddig a legköltségesebb amerikai hurrikán. A 26 áldozatot követelő, ötös kategóriájú Andrew levonulása után több mint 700 ezer kárigény érkezett a biztosítótársaságokhoz. A CNN összesítése szerint a második legnagyobb pusztítást a Dél-Karolinára lecsapó Hugo okozta 1989-ben. A vihar mielőtt elérte az Egyesült Államokat, Puerto Rico-ban és a Virgin szigeteken végzett hatalmas pusztítást. A károkat akkor 7 milliárd dollárra becsülték. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig – eddig – az 1999-ben a keleti partvidéken végigsöprő Floyd áll. A közel 180 kilométeres óránkénti sebességű vihar 4,5 milliárd dolláros károkat okozott.

A Katrina által okozott károk nagyságára hivatkozott a republikánus párt szóvivője is. Dennis Hastert egy amerikai lapnak adott interjúban kijelentette: nincs semmi értelme, hogy több milliárd dollárt öljenek egy tengerszint alatt fekvő város újjáépítésébe, és felszólította a szenátust, hogy adják fel New Orleanst. Részletek >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik