Gazdaság

Gondban a gyógyszerkassza

Kiss Péter, kancelláriaminiszter csütörtökön fogadta a gyógyszergyártók szövetségeinek képviselőit – írja pénteki számában a Világgazdaság. Kiss Veér András pszichiátert kérte föl arra, hogy ismét ő közvetítsen a gyógyszertárgyalásokon.

A hónap végéig ugyanis arról kellene megállapodni, milyen arányban osszák meg egymás között a cégek a gyógyszerkassza idei túlköltésének összegét. De még rejtély, hogy mi legyen az alapja a 2006. évi előirányzatnak. A kormány becslése szerint az ez évi 284 milliárd forintos előirányzott büdzsét 36 milliárd forinttal kell kiegészíteni. A napilap szerint a kabinet garanciát vállalna arra, hogy a gyártókat maximum 16,5 milliárd forint visszafizetési kötelezettség terhelje, bár becslések szerint a gyógyszerkassza túlköltése meghaladhatja az 50 milliárdot is.


A jövő év végéig érvényes megállapodás értelmében a központi költségvetés és a cégek 314 milliárd forintig fele-fele arányban állnák a túlköltés cechjét, de az e fölötti összeg már a gyártókat terheli. Azonban saját gazdasági biztonságuk érdekében egy bizonyos mértéken túl már nem vállalják a deficit kipótlását, a 16,5 milliárd forint a limit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik