Gazdaság

Csökkenés a New York-i tőzsdéken

Tőzsdezáráskor New Yorkban az eurót 1,2492 dolláron jegyezték, a dollár jelentősen gyengült, miként a jennel szemben is, miután ekkor 109,89 jenen állt.

A tőzsde azonban viszonylag kis veszteséggel zárt: a DJIA mutató 10459,63 ponton fejezte be a napot, szerdához képest 21,97 pont (0,21 százalék) gyengüléssel. A Nasdaq piac composite mutatója 2147,90 pontig ment le, azaz napi vesztesége 4,19 pont (0,19 százalék) lett. A nap fő vesztesei a légitársaságok és a repülőipar részvényei lettek.

Elsősorban a benzinhiánytól való félelem, valamint a feldolgozóipari beszerzési menedzserek romló augusztusi indexe húzta lefelé a piacokat, melyeket már a nyaralási időszak utáni magasabb forgalom jellemzett. Ez utóbbi adat alapján a piac későbbi és kisebb kamatemelésre számít, mint a Katrina hurrikán előtt: akkor közeli fél százalékpontos Fed-emelésre számított még a többség. Egyes elemzők a mérsékelten olcsóbbodó piaci kőolajárat azzal indokolták, hogy miért is lenne kereslet a nyersanyag iránt, ha számos finomító nem működik.

A DJIA-t húzták lefelé a járműipari részvények is: az amerikai autógyártók közzétették augusztusi eladási adataikat, melyeket a rendkívüli árkedvezmények ellenére sem mutattak komolyabb elrugaszkodást. Az emelkedő árfolyamú részvényeket az olajipariak csoportja vezette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik