Gazdaság

Olajat talált a Mol Kazahsztánban

A Mol bejelentése szerint a társaság olajat és gázt talált az észak-kazahsztáni szénhidrogén kutatásai során.

A hivatalos közlemény szerint: “a Mol Rt., mint operátor részvényes az Ural Oil and Gas LLP vállalatban, amelynek kutatási szerződése van a 2400 négyzetkilométer területű, Észak-Kazahsztánban, a Karacsaganak óriás gáz- és kondenzátum mező szomszédságában elhelyezkedő Fedorovszkoje blokkban bejelenti, hogy 5844 m mélységet elérve felfüggesztette a Zhaik 1 kutatófúrás mélyítését, miután a só alatt elhelyezkedő alsó-perm és karbon korú karbonát rétegekben gáz, kondenzátum és könnyű olaj jelentkezett.

A folyékony szénhidrogén 46 API fok minőségű és gyakorlatilag kénmentes, a földgáz sem tartalmaz kénhidrogént. A fúrás alsó 400 méterének mélyítése kis átmérővel történt, ebben a szakaszban a nyitott rétegvizsgálat történt. A rétegvizsgálati eszközöknek a kis átmérőből adódó műszaki korlátai miatt a fúrásból korlátozott mennyiségű szénhidrogén beáramlásának mérésére volt lehetőség. Biztonsági és műszaki okok miatt szokványos rétegvizsgálat nem volt végrehajtható.

Az Ural Oil and Gas jelenleg előkészíti a következő, kutatási kötelezettség alapján mélyítendő kutatófúrását, a Zharsuat U-5 jelű fúrást, amelynek tervezett mélysége 5500 m és mélyítése
decemberben kezdődik meg. További kiegészítő szeizmikus geofizikai és fúrásos kutatási műveletek fognak következni a Zhaik területen az előfordulás gazdaságosságának kivizsgálása érdekében. A Fedorovszkoje blokk kutatásában résztvevő részvény tulajdonosok a Mol Caspian (27,5 százalék), First
International Oil Corporation, a SINOPEC leányvállalata (22,5 százalék) és az Exploration Venture Limited (50 százalék).”

A pozitív kutatási eredmény mindenképpen kedvező a Mol megítélése számára, azonban egyelőre nem számszerűsíthető, hogy a társaság olaj és gázkészletei, illetve kitermelése a találatból adódóan mennyivel bővülhet, így a cégértékre gyakorolt hatás mértéke sem állapítható meg – írja a portfolio.hu.

Mindenesetre tőzsdei elemzők arra számítanak, hogy a bejelentés pozitív hatással lesz a társaság részvényeinek árfolyamára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik