Gazdaság

Olajat talált a Mol Kazahsztánban

admin
admin

2005. 09. 01. 09:20

A Mol bejelentése szerint a társaság olajat és gázt talált az észak-kazahsztáni szénhidrogén kutatásai során.

A hivatalos közlemény szerint: “a Mol Rt., mint operátor részvényes az Ural Oil and Gas LLP vállalatban, amelynek kutatási szerződése van a 2400 négyzetkilométer területű, Észak-Kazahsztánban, a Karacsaganak óriás gáz- és kondenzátum mező szomszédságában elhelyezkedő Fedorovszkoje blokkban bejelenti, hogy 5844 m mélységet elérve felfüggesztette a Zhaik 1 kutatófúrás mélyítését, miután a só alatt elhelyezkedő alsó-perm és karbon korú karbonát rétegekben gáz, kondenzátum és könnyű olaj jelentkezett.

A folyékony szénhidrogén 46 API fok minőségű és gyakorlatilag kénmentes, a földgáz sem tartalmaz kénhidrogént. A fúrás alsó 400 méterének mélyítése kis átmérővel történt, ebben a szakaszban a nyitott rétegvizsgálat történt. A rétegvizsgálati eszközöknek a kis átmérőből adódó műszaki korlátai miatt a fúrásból korlátozott mennyiségű szénhidrogén beáramlásának mérésére volt lehetőség. Biztonsági és műszaki okok miatt szokványos rétegvizsgálat nem volt végrehajtható.

Az Ural Oil and Gas jelenleg előkészíti a következő, kutatási kötelezettség alapján mélyítendő kutatófúrását, a Zharsuat U-5 jelű fúrást, amelynek tervezett mélysége 5500 m és mélyítése
decemberben kezdődik meg. További kiegészítő szeizmikus geofizikai és fúrásos kutatási műveletek fognak következni a Zhaik területen az előfordulás gazdaságosságának kivizsgálása érdekében. A Fedorovszkoje blokk kutatásában résztvevő részvény tulajdonosok a Mol Caspian (27,5 százalék), First
International Oil Corporation, a SINOPEC leányvállalata (22,5 százalék) és az Exploration Venture Limited (50 százalék).”

A pozitív kutatási eredmény mindenképpen kedvező a Mol megítélése számára, azonban egyelőre nem számszerűsíthető, hogy a társaság olaj és gázkészletei, illetve kitermelése a találatból adódóan mennyivel bővülhet, így a cégértékre gyakorolt hatás mértéke sem állapítható meg – írja a portfolio.hu.

Mindenesetre tőzsdei elemzők arra számítanak, hogy a bejelentés pozitív hatással lesz a társaság részvényeinek árfolyamára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.