Gazdaság

Jövőre 4 százalékra gyorsul a növekedés

A 2006-os költségvetés 4 százalékos növekedés mellett a beruházások 6-8 százalékos és a reálkeresetek 3 százalékos növekedésével számol – közölte Veres János pénzügyminiszter. Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint a költségvetés 300 milliárdot spórol a bürokrácián.

2006-ban a GDP 4, a beruházások 6-8, a kivitel pedig 10-12 százalékkal bővül a költségvetési törvény tervezete szerint – közölte csütörtökön Veres János pénzügyminiszter a büdzsétervet bemutató sajtótájékoztatón. A magyar gazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minapi adatai szerint az idei első félévben 3,5, a második negyedévben pedig 4,1 százalékkal bővült éves szinten; elemzők az év egészére 3,5 százalékos növekedési adatra számítanak.

A pénzügyminiszter csütörtökön közölte: a keresetek reálértéke a termelékenységgel azonos mértékben, 3 százalékkal emelkedik, mintegy 2 százalékos infláció mellett. Hozzátette: jövőre az államháztartás összes adó- és járulékbevétele a GDP arányában 37,5 százalék lesz, szemben az idei évre kalkulált 38 százalékkal.

Veres János elmondta azt is, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya – az Európai Bizottság által elfogadott középtávú gazdasági stratégiával összhangban – 2,9 százalékos lesz. Az ugyanakkor még mindig kérdéses, hogy a privatizációs bevételeket hogyan számolják el, mivel Veres pénzügyér és Kóka János gazdasági miniszter erről a kérdésről ellentétesen nyilatkozott.

A sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a „biztonság, az igazságosság és a bátorság” költségvetésének nevezte a büdzsé tervezetét. Közölte: az nem bázisszemléletű és nem választási büdzsé.

300 milliárdos kiigazítás


Elmondta azt is, hogy jövőre mintegy 300 milliárd forinttal kevesebb fog jutni az igazgatásra, a bürokráciára. Mint arról lapunk korábban többször beszámolt, a jegybank 800, elemzők 500 milliárd forintos költségvetési kiigazítást tartanak szükségesnek a jövő évi büdzsével kapcsolatosan. Az azonban kérdéses, honnan is jön össze a 300 milliárdos megtakarítás. Egyes lapértesülések szerint a tárcák újabb megszorításokat hajtanak végre, csökkenthetik a szatellitintézmények számát. Így a legdrasztikusabban a gazdasági tárcánál működik majd a fűnyíró. Az index.hu információja szerint ettől a tárcától akár 60 milliárd forintot is elvehet a jövő évi büdzsé. Négy tárca – GKM, IHM, FVM és OM – pedig összesen több mint 160 milliárd forintnak mondhat búcsút, de a belügyi, a kulturális és a környezetvédelmi tárca is tízmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést szenved.


A miniszterelnök tájékoztatása szerint az agrárium és a vidékfejlesztés támogatása „átlépi a bűvös 400 milliárd forintot”.

Veres János korábban a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a költségvetés részleteinek megismerésére még szeptember végéig várni kell, ekkor nyújtják be ugyanis a büdzsé tervezetét az Országgyűlésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik